Man aan het zwemmen in water om te kunnen afvallen

Zwemmen en afvallen?

Zwemmen en afvallen, is dat een goede combinatie? Op deze pagina lees je waarom zwemmen goed voor je is als je een dieet volgt of op de lijn let!

probeer je gewicht te verliezen? zwemmen en afvallen, werkt dat? gratis infographic + zwemschema!

Wij Nederlanders worden steeds bewuster van onze levensstijl! We letten tegenwoordig niet alleen maar op gezonde voeding, maar kijken ook goed naar onze beweging. Jij ook?

Wandelen, zwemmen hardlopen, de sportschool; bewegen is gezond! Vooral zwemmen is gezond! Maar, hoe is de combinatie zwemmen en afvallen? Of werkt zwemmen niet als je gewicht probeert te verliezen?

Bonus! We hebben in dit artikel een gratis zwemschema voor je gemaakt, die goed helpt bij het afvallen!

Hoeveel calorieën verbrand je met zwemmen?

Voordat we verder inzoomen op de gezondheidsvoordelen en uitleggen waarom zwemmen en afvallen een ideale combinatie is – is het eerst eens goed om te kijken naar hoeveel calorieën je verbrand met zwemmen!

Vrouw met duikbril zwemt in helder water

Calorieën verbranden met zwemmen per lichaamsgewicht

Yes! Je bent er bijna! Nog een klein stukje scrollen en je weet direct waarom zwemmen en afvallen een geweldige combinatie is!

Tabel met aantal calorieën die je verbrand met zwemmen op lichaamsgewicht

Extra calorieën verbranden tijdens zwemmen

Zwemmen is vergelijkbaar met duursporten op het land, omdat gewichtsverlies het gemakkelijkst wordt bereikt door intervaltraining.

In plaats van zwemmen met een comfortabele schoolslag, moet je proberen snel en langzaam zwemmen met elkaar af te wisselen. Op deze manier worden de spieren continu belast en zorgt de wisselende ademhaling voor een hoge hartslag.

Vrouw met gele badmuts en zwarte duikbril zwemt intensief om af te vallen

Zwemmen en afvallen – dé combinatie!

Jong, oud, dik of dun. Het maakt niet wie of wat je bent – iedereen kan zwemmen! Wist je dat het in Nederland ook verplicht is om vanaf jonge leeftijd zwemles te volgen. Iedereen kan dus het zwembad induiken, ook jij!

Handig! Hieronder vind je een handige infographic, hierin zie je precies waarom zwemmen en afvallen een geweldige combinatie is!

infographic waarom zwemmen om af te vallen de gezondheidsvoordelen van zwemmen

Je kunt direct beginnen!

Zwemmen wordt bij ons Nederlanders al met de paplepel ingegoten! Je kunt dus op ieder moment direct beginnen met zwemmen om af te vallen! Er is totaal geen begeleiding nodig of uitleg over oefeningen.

Je zou morgen al een kaartje kunnen kopen bij het zwembad om een aantal baantjes te trekken! Bij zwemmen heb je geen coach nodig! En vergis je niet, dat is nog best zwaar!

Klok op roze en groene achtergrond wijst 7 uur aan

Zwemmen is een intensieve sport

Veel sporten richten zich op een bepaalde spiergroep. Bijvoorbeeld tennis, voetbal of hockey. Je traint of de armen, of de benen! Lang niet alle spieren in jouw lichaam worden bij deze sporten aangesproken.

Bij zwemmen is dit anders! Zwemmen is een heel intensieve sport en daarom ook perfect om gewicht te verliezen en af te vallen!

Tijdens het zwemmen activeer je vrijwel alle spieren in het menselijk lichaam. Ook het water speelt hierbij een belangrijke rol. Water zorgt voor extra weerstand. De weerstand van water is 14 maal groter dan de weerstand van lucht! Zwemmen en afvallen is dus een perfecte combinatie!

Man met witte badmuts doet vlinderslag in zwembad

Zwemmen werkt ontspannend

Wist je dat overgewicht veroorzaakt kan worden door stress? Stress kan worden veroorzaakt door vrijwel alles, school, werk, maar ook privéleven!

Het is daarom belangrijk om je op je gemak te voelen bij de sport die je doet. Veel mensen met overgewicht zullen de sportschool proberen te vermijden en doen liever buikspieroefeningen thuis!

Maar, wist je dat zwemmen ontspannend werkt? Water geeft een gevoel van gewichtloosheid. Dit werkt therapeutisch en vermindert het gevoel van stress en onrust in het lichaam!

Foto van een stapel stenen wat rust uitstraalt

Zwemmen is goed voor de gewrichten

Wandelen legt een hoop druk op gewrichten, pezen en spieren. Bij zwemmen is dit heel anders! Wist je nog dat we hierboven schreven over de gewichtloosheid tijdens het zwemmen?

Het drijfvermogen van het water tijdens het zwemmen voorkomt teveel druk op de gewrichten. Zo voorkom je slijtage van botten, spieren en gewrichten!

Dit is bovendien een voordeel voor mensen met overgewicht, want het overtollige lichaamsgewicht werkt bij ieder andere sport dan zwemmen met tegenwerkende kracht op de gewrichten.

Man met geel hemdje en witte pet doet rek en strek oefeningen

Zwemmen verhoogt het metabolisme

Zwemmen verhoogt het metabolisme, dat komt doordat het cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. De hartslag neemt hierdoor toe, het bloed stroomt sneller door de aderen en het lichaam wordt aan het werk gezet.

Je zou bijna vergeten dat je ook nog moet bewegen en proberen te blijven drijven. Zwemmen stimuleert daardoor vetverlies, het menselijk lichaam moet namelijk hard werken om aan de energiebehoefte te kunnen voldoen.

Vrouw drinkt uit fles water na lopen van marathon

De ademhaling

De ademhaling tijdens het zwemmen is enorm belangrijk. Zwemmen kost veel inspanning en energie. Toch moet je proberen om je ademhaling onder controle te kunnen krijgen.

Zwemmen stimuleert hierdoor het kunnen controleren en doseren van de ademhaling en het vergroten van de longinhoud. Dit is gezond!

Man met zwarte pet doet ademhalingsoefeningen

Schema om af te vallen met zwemmen

Om gewicht te kunnen verliezen moet je voortdurend bewegen! Probeer daarom driemaal per week te zwemmen om te kunnen afvallen!

De eerste dag van de week

✓ 1. Warm op door 150 meter in een ontspannen tempo te zwemmen.
✓ 2. Zwem vervolgens met tussenpozen van 10 x 100 meter in snel tempo.
✓ 3. Neem na elke interval een pauze van ongeveer 30 seconden.
✓ 4. Koel af door 150 meter langzamer te zwemmen.

Mocht dit niet voldoende zijn, kun je er altijd zelf voor kiezen om ademhalingsoefeningen of zwemmen onderwater toe te voegen.

1

De tweede dag van de week

✓ 1. Warm op door 150 meter in een ontspannen tempo te zwemmen.
✓ 2. Zwem vervolgens met tussenpozen van 5 x 200 meter in snel tempo.
✓ 3. Neem na elke interval een pauze van ongeveer 60 seconden.
✓ 4. Koel af door 150 meter langzamer te zwemmen.

Let op! Op de tweede dag is de interval verhoogd! Ondanks dat er minder baantjes worden getrokken, is de afstand per set verdubbeld.

2

De derde dag van de week

✓ 1. Warm op door 150 meter in een ontspannen tempo te zwemmen.
✓ 2. Zwem vervolgens toenemend en afbouwend. Dit wordt piramide zwemmen genoemd.
✓ 3. Zwem 1 x 100 meter en neem vervolgens 15 seconden pauze.
✓ 4.Zwem daarna 2 x 100 meter en neem vervolgens 15 seconden pauze.
✓ 5. Herhaal dit principe, totdat er 5 x 100 meter is bereikt.
✓ 6. Bouw dit aantal vervolgens weer af van 5 x 100 naar 1 x 100 meter.

Het is belangrijk om tussen iedere zwemdag een rustdag te nemen! Zwemmen is intensief en stimuleert vetverlies en helpt bij het afvallen. Dit vergt veel energie van jouw lichaam.

3

Moe na het zwemmen? Herstel!

Opletten! Je kunt zwemmen tot je een ons weegt, maar zonder de juiste voeding val je niet af!

Zwemmen maakt moe! Een intensieve training vergt veel energie. Zwemmen draagt niet alleen maar bij aan een goede conditie, maar maakt ook gebruikt van vrijwel iedere spiergroep in het lichaam.

Dit is waarom zwemmen en afvallen zo’n geweldige combinatie is! Zwemmen draagt enorm veel bij aan het verliezen van gewicht en het kwijtraken van overtollige kilo’s!

Toch kun je eindeloos zwemmen en regelmatig bewegen, maar niet afvallen of afnemen in gewicht. Dit heeft dan te maken met het voedingspatroon. Veel mensen sporten om calorieën te verbranden, maar vergeten dat gezonde voeding minstens net zo belangrijk is. Misschien zelfs nog belangrijker!

Afvallen is een zwaar proces. Het is daarom enorm belangrijk om de spieren na het zwemmen te voorzien van de juiste voeding om te kunnen herstellen. Jouw spieren moeten direct voldoende eiwitten binnenkrijgen om te kunnen herstellen. Zonder voldoende eiwitten zul je namelijk geen gewicht verliezen!

Weegschaal met meetlint erop

Supplementen voor zwemmers

Een absolute aanrader na het zwemmen is de ‘Low Calorie Meal’ van ‘Body & Fit’! Als je hebt gezwommen ben je moe en uitgeput, al helemaal als je net begint met sporten! Je neigt hierdoor al snel naar een tussendoortje om de honger te stillen. Voorkom dit door eiwitrijk te eten.

Leestip! Proteïne shakes die helpen bij het afvallen!

De Low Calorie Meal is eiwitrijk. Eiwitten geven een verzadigd gevoel en nemen daarmee het gevoel van honger weg. De neiging naar een tussendoortje is hiermee verdwenen. Je voorkomt hiermee, dat je alle verbrande calorieën tijdens het zwemmen aanvult met ongezonde en overtollige calorieën.

Bovendien is de Low Calorie Meal van Body & Fit vrij van toegevoegde suikers, wat het een caloriearm product maakt. De meeste maaltijdvervangers in de markt bevatten nauwelijks eiwitten en zitten vaak vol met toegevoegde suikers.

Onderstaande tabel is een vergelijking van de Low Calorie Meal van Body & Fit met andere aanbieders van zogenaamd een soortgelijk product.

De Low Calorie Meal van Body & Fit vergeleken op hoeveelheid, energie, suikers, eiwitten en prijs met andere aanbieders

Tijdens het zwemmen worden de spieren in het menselijk lichaam intensief belast. Een spier wordt tijdens intensieve belasting afgebroken. Er ontstaan kleine scheurtjes in.

Doordat zwemmen een intensieve sport is en vrijwel iedere spiergroep aanspreekt, heeft het lichaam veel voedingsstoffen nodig om te kunnen herstellen. Het herstel van deze scheurtjes gebeurt door middel van eiwitten. Eet daarom voldoende eiwitten na het zwemmen!

Lees hier ruim 1600 klanten reviews over de low calorie meal.

wedstrijdzwemmer doet vlinderslag en zwemt in zwembad

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Deel dit bericht gerust op sociale media! Samen maken we heel Nederland weer fit en vitaal! ?


Waarom is zwemmen en afvallen een goede combinatie?

 1. Je kunt direct beginnen!

  Zwemmen wordt bij ons Nederlanders al met de paplepel ingegoten! Je kunt dus op ieder moment direct beginnen met zwemmen om af te vallen!

 2. Zwemmen is een intensieve sport!

  Tijdens het zwemmen activeer je vrijwel alle spieren in het menselijk lichaam. Met zwemmen gebruik je bijna alle spieren in het lichaam tegelijk. Geweldig dus als je probeert te vermageren!

 3. Het therapeutisch en ontspannend effect van zwemmen!

  Wist je dat zwemmen ontspannend werkt? Water geeft een gevoel van gewichtloosheid. Dit werkt therapeutisch en vermindert het gevoel van stress en onrust in het lichaam!

 4. Zwemmen is goed voor de gewrichten!

  Het drijfvermogen van het water tijdens het zwemmen voorkomt teveel druk op de gewrichten. Zo voorkom je slijtage van botten, spieren en gewrichten!

 5. Verhoog je metabolisme en val sneller af door te zwemmen!

  Zwemmen verhoogt het metabolisme, dat komt doordat het cardiovasculaire systeem wordt gestimuleerd. De hartslag neemt hierdoor toe, het bloed stroomt sneller door de aderen en het lichaam wordt aan het werk gezet.

 6. Zwemmen is goed voor de ademhaling!

  De ademhaling tijdens het zwemmen is enorm belangrijk. Zwemmen kost veel inspanning en energie. Toch moet je proberen om je ademhaling onder controle te kunnen krijgen. Een gezonde ademhaling is belangrijk als je gewicht probeert te verliezen!

2 Replies to “Zwemmen en afvallen?”

Leave a comment