Welke spieren train je met fietsen

Welke spieren train je met fietsen

Welke spieren train je met fietsen? Fietsen wordt gezien als een ideale manier van beweging om gewicht te verliezen en tegelijkertijd te werken aan je conditie. Toch spreek je meer spieren met fietsen aan dan dat je nu denkt. In dit artikel ontdek je welke spieren je traint tijdens het fietsen!

welke spieren train je met fietsen?

Welke spieren train je met fietsen?

Wielrenners en fanatieke fietsers weten precies welke spieren ze trainen en gebruiken tijdens het fietsen. Toch hoef je geen fanatieke fietser te zijn om je spieren te trainen. Ook een ritje op de fiets naar kantoor of de supermarkt is al voldoende om met fietsen je spieren te trainen. Maar, welke spieren train je met fietsen?

De meeste mensen denken bij fietsen aan het gebruik van hun benen, kuiten en voeten. Dit zijn de spieren die het meeste werk doen. Toch train je veel meer spieren met fietsen. Ook spieren met een ondersteunende functie train je tijdens het fietsen. Hieronder zie je volgens onderzoek welke spieren je traint bij het fietsen, wielrennen, op de hometrainer of tijdens het mountainbiken!

✓ Hamstrings (het maken van de trappende beweging)
✓ Kuitspieren (het kunnen buigen van de voet)
✓ Quadriceps (kracht zetten op het pedaal om te kunnen fietsen)
✓ Voetspieren (voeten staan op het fietspedaal om kracht te zetten)
✓ Bilspieren (aanspannen tijdens het trappen)
✓ Heupspieren (zorgen voor balans)
✓ Core (aanspannen buikspieren)

Spieren die je traint tijdens het fietsen

Het meest voor de hand liggende gebied van spieropbouw tijdens het fietsen is het onderlichaam. Bijna iedereen denkt aan de beenspieren tijdens het fietsen. En dat is niet vreemd. Toch train je met fietsen heel andere spieren dan bijvoorbeeld wandelen of zwemmen!


Beenspieren trainen met fietsen

Welke spieren train je met fietsen? Juist! De bovenbenen. Dat is de spiergroep waar bijna iedereen direct aan denkt. En dat is niet vreemd. Tijdens het fietsen train je de bovenbenen het meest. Je zet kracht met deze spier. Je zorgt er dus voor dat je vooruit komt. Wielrenners hebben niet voor niets zulke gespierde quadriceps!


Kuitenspieren trainen met fietsen

Vooral de kuiten worden aangesproken tijdens het fietsen. Dit merk je tijdens het naar beneden duwen van de trapper. Je raakt de trapper soms slechts met je tenen aan. Op dit moment wordt de kuitspier geactiveerd en aangesproken!

Wielrenners hebben niet voor niets strakke en gespierde kuiten. Vooral als je bergopwaarts fietst wordt de kuitspier aangesproken!

kuitspieren trainen met fietsen

Billen trainen met fietsen

Het is niet een spiergroep waar je direct aan zult denken op het moment dat je op een fiets stapt. Veel mensen denken dat je de bilspieren niet traint tijdens het fietsen, omdat je alleen maar stil zit op een zadel. Toch is niets minder waar.

Je gebruikt de bilspieren tijdens het fietsen om de neerwaartse beweging te kunnen maken. Op het moment dat je een steile heuvel op zult fietsen zul je dit merken in de bilspieren. Bovendien werken de spieren in de billen nauw samen met de dijspieren. De dijspieren zijn vervolgens weer verbonden met de hamstrings en quadriceps.


Bovenlichaam trainen met fietsen

Je denkt er misschien niet direct aan, maar tijdens het fietsen train je ook je spieren in het bovenlichaam. Je spreekt je spieren wel anders aan dan tijdens bijvoorbeeld krachttraining. Toch gebruik je de spieren in het bovenlichaam wel tijdens het fietsen.

Zo zorgen je buikspieren voor evenwicht en stellen ze je in staat om sterker en efficiënter te trappen. Evenwicht is belangrijk tijdens het fietsen. Zonder goed evenwicht zal de onderrug de trillingen en kracht opvangen wat kan zorgen voor spierpijn.

2 Replies to “Welke spieren train je met fietsen”

Hallo Merijn,

Sinds twee maanden fiets ik op mijn mountainbike een route van 25 km. Mijn tijd is ongeveer rond de 1uur en drie-7 minuten. Mijn Garmin forerunner 702 geeft een recoverytijd van 48 uur. Dit komt omdat de Aeroobwaarde 5.0 is. Ik fiets dan twee keer per week. Door mijn leeftijd van 52 jaar voelt dit als een pittige training die mij fysiek en geestelijk blij doet worden; vooral proberen om steeds sneller de route te fietsen.
Nu lees ik dat een ieder elke dag ongeveer 45 minuten dient te fietsen voor een algehele postief resultaat. Wat doet mijn twee keer per week inspanningng dan voor mijn gezondheid/ fit worden?

Hartelijke groet,
Sven

Leave a comment