Proteïne poeder over datum

Is jouw proteïne poeder over datum? Ben je benieuwd of het nog wel veilig en gezond is om het nog te gebruiken? Bijna iedere sporter in Nederland heeft wel een pot met eiwitpoeder in huis. Eiwitpoeder is nou eenmaal een makkelijke manier om aan snel aan voldoende eiwitten te komen.

Je herkent je er vast wel in, dat je soms meer proteïne shakes drinkt op het ene moment dan op het andere moment. Vervelend als je net een grote pot of zak met verse eiwitten hebt gekocht en er ineens achter komt dat deze over de datum is. Kun je nog steeds een proteïne shake maken en drinken met eiwitpoeder dat over de datum is, óf kun je beter een nieuwe bestelling plaatsen?

Proteïne poeder over de datum

Er zijn heel veel producten die je maar beter niet kunt gebruiken na het verstrijken van de uiterste houdbaarheidsdatum. Eiwitpoeder doorloopt daarentegen een compleet anders verouderingsproces, dan bijvoorbeeld vlees, vis of zuivel.

Eiwitpoeder is droog, wat het voor bacteriën of schimmels vrijwel onmogelijk maakt om te groeien of te vermenigvuldigen. Wel merk je verschil in smaak. De smaak van eiwitpoeder over de datum neemt af en wordt minder sterk.

proteine poeder over de datum

Proteïne poeder over datum gebruiken?

Het is belangrijk om te achterhalen waar het proteïne poeder is bewaard. Om het proteïne poeder zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk om de zak/pot op een droge, donkere en koele plaats te bewaren – bijvoorbeeld een gangkast.

Kom je erachter dat jouw proteïne poeder over de datum is? Én heb je jouw eiwitpoeder bewaard op een vochtige plek, bijvoorbeeld de garage of badkamer? Dan is het verstandig om proteïne poeder niet meer te gebruiken. Ook als het eiwitpoeder is bewaard op plekken waar het warm kan worden, bijvoorbeeld naast de verwarming – kun je het maar beter weggooien.

» Recept – Proteïne shake aankomen 800 calorieën

Werkt proteïne poeder over datum nog?

De werking vermindert als eiwitpoeder over de datum is. Dit komt door een chemische werking die optreedt tussen suikers en aminozuren. Dit wordt de maillardreactie’ genoemd. Uiteindelijk resulteert dit in het afbreken van het eiwitpoeder.

hoe weet je of je eiwitpoeder over de datum is

Benieuwd of jouw proteïne poeder nog goed is?

Is jouw proteïne poeder over de datum en ben je benieuwd of het nog bruikbaar is? Gebruik je zintuigen goed! Ziet het eiwitpoeder er nog goed uit? Voelt het eiwitpoeder niet anders aan? Ruikt het eiwitpoeder niet vreemd? Smaak het eiwitpoeder niet anders? Vertrouw je het niet – dan kun je het eiwitpoeder over de datum maar beter weggooien!

» Is jouw proteïne poeder over de datum en vertrouw je het niet? Koop een nieuwe zak of pot proteïne poeder met korting!

3 Replies to “Proteïne poeder over datum”

Leave a comment