Chefkok met blauw schort houdt een plaat met gezonde sushi vast

Is sushi gezond of een dikmaker vol calorieën?

Is sushi gezond? Er komen in Nederland steeds meer sushi liefhebbers en dat is niet vreemd! Het is tegenwoordig steeds makkelijker om snel en eenvoudig overal in Nederland eten te bestellen.

Ook het aantal ‘all-you-can-eat-restaurants’ in Nederland neemt toe. Voor een vast bedrag is het mogelijk om een hele avond onbeperkt te eten. Veel mensen denken er dan ook goed aan te doen, door het bestellen van een kleine portie sushi online in plaats van het gaan naar zo’n restaurant. Sushi bestaat toch alleen maar uit zeewier, vis en een klein beetje rijst. Hoe kan sushi dan ongezond zijn? Toch is niets minder waar! Sushi is minder gezond, dan dat je nu op dit moment denkt!

Is sushi een dikmaker of is sushi gezond?

» Ja! Sushi kan een dikmaker zijn! Maar…..

Veel mensen eten en bestellen sushi, omdat mensen in Japan het vrijwel ook iedere dag zouden eten. Dit is het absolute tegendeel! In Japan is sushi vaak een gerecht dat gegeten wordt bij speciale gelegenheden. In Aziatische landen is het veel voorkomend om regelmatig ramen of curry te eten. De voornaamste reden hierachter, is omdat sushi een dikmaker zou zijn. Waarom?

Waarom is sushi een dikmaker?

De rijst in sushi is koud. Koude rijst bestaat voor het lichaam uit onverteerbare suikers. Het zetmeel in rijst bestaat uit complexe en enkelvoudige koolhydraten, en is door de combinatie daarvan een langdurige bron van energie voor het lichaam. Bovendien is de rijst in sushi minder dikmakend dan het zetmeel in bijvoorbeeld tarwe. Toch is de rijst in sushi een dikmaker, dit komt door de toegevoegde suikers in de rijst. Het toevoegen van extra suiker maakt de rijst plakkerig. Dit zorgt ervoor dat de sushi niet uit elkaar valt.

De gebruikte vis in sushi is vaak kweekvis. Dit soort vis kan hormonaal worden behandeld met onder andere testosteron om de vis sneller groot te doen laten werden. Daarnaast zit kweekvis vol met preventieve antibiotica. In kleine mate kan dit daarentegen niet schadelijk zijn. Daarnaast zit vis wel vol met allerlei gezonde vetten en omega-vetzuren.

De combinatie tussen de suikers in de rijst, de koolhydraten in de rijst en het hoge vetgehalte in vis maken sushi de ultieme calorierijke voedingsbron. Sushi is een dikmaker, als je er te veel van eet! In gecontroleerde mate kan het absoluut geen kwaad om zo nu en dan sushi te eten!

Houten plankje met allerlei soorten gezonde sushi.

Is sushi gezond?

Sushi kan een dikmaker zijn, maar is sushi dan wel gezond?

» Sushi is gezond! Maar, wel afhankelijk van de mate waarin het wordt gegeten, dat is eigenlijk met vrijwel alles. 

Zo zitten de vis en krab in sushi vol met allerlei gezonde vetten en omega-vetzuren. Bovendien zijn deze genoemde gerechten ook een eiwitrijke voedingsbron. Het zeewier/nori, dat wordt gebruikt om de sushi bij elkaar te houden, is een rijke voedingsbron van calcium, kalium en allerlei soorten vitamines. Houd er wel rekening mee dat sushi vol zit met calorieën. Toch kan het geen kwaad om zo nu en dan sushi te eten.

De rijst in sushi is vooral de boosdoener door de grote hoeveelheid toegevoegde suiker. Vraag aan het restaurant of het mogelijk is om onbewerkte rijst te kunnen krijgen, gebaseerd op arrowroot met vocht om het op die manier te laten plakken.

Hoeveel calorieën zitten er in sushi?

Het aantal calorieën in sushi hangt af van het soort sushi dat je hebt gekozen! Ook is het daarnaast afhankelijk of je de sushi neemt met of zonder saus. Onderstaand overzicht weergeeft het aantal calorieën, dat er in sushi zit, zonder saus:

Maki (rolletjes met rijst en nori)

» Kappa maki (komkommer): 30 kcal per stuk
»
Avocado maki: 33 kcal per stuk
»
Sake maki (zalm): 37 kcal per stuk
»
Ebi maki (garnalen): 57 kcal per stuk

Uramaki (binnenstebuiten rol: vulling met daaromheen nori en rijst)

» California uramaki: 72 kcal per stuk
»
Zalm en avocado uramaki: 61 kcal per stuk
»
Garnalen tempura uramaki: 90 kcal per stuk

Uramaki (binnenstebuiten rol: vulling met daaromheen nori en rijst)

» Zalm en avocado temaki: 171 kcal per stuk
» Zalm en avocado uramaki: 61 kcal per stuk
» Garnalen tempura uramaki: 90 kcal per stuk

Nigiri (vis of ei op een bedje van rijst)

» Zalm nigiri: 56 kcal per stuk
»
Omelet nigiri: 75 kcal per stuk
»
Inktvis nigiri: 43 kcal per stuk

Temaki (puntzakjes van nori met vulling)

» Zalm en avocado temaki: 171 kcal per stuk
»
Tonijn temaki: 167 kcal per stuk
»
Komkommer-avocado temaki: 148 kcal per stuk

Welke soorten sushi zijn gezond?

In principe kun je iedere soort sushi eten, mits je er maar van bewust bent in welke mate je aan het eten bent. Het kan echt niet kwaad om je een keer helemaal uit te leven.

Kies voor de gezonde ‘sashimi-sushi’ variant! Deze variant is gemaakt met een alternatief op rijst. Ook sushi met quinoa in plaats van rijst is een gezond en lekker alternatief!

Drie hapjes gezonde 'California Maki' sushi naast elkaar op een houten tafel.

Welke soorten sushi zijn ongezond?

Natuurlijk zijn er wel een aantal ‘sushi-varianten’, die op voorhand al beter te vermijden zijn. Deze soorten zijn ongezond! 

Probeer je toch op de calorieën te letten tijdens het eten van sushi? Probeer dan de ‘tempura-sushi’ te vermijden. Dit is een gefrituurde versie en bevat daardoor extra verzadigde vetzuren. Vermijd romige sauzen en sojasaus vanwege het hoge verzadigde vetgehalte en natriumgehalte.

Kies daarnaast niet voor de ‘bluefin-tuna-sushi-variant’. Naast de overbevissing van dit soort vis zit er een ontzettend hoog percentage kwik, cholesterol en verzadigde vetten in deze vis.

Moet ik stoppen met het eten van sushi?

Absoluut niet! Als je fan bent van sushi, dan hoef je absoluut niet te stoppen met het eten ervan. In principe kun je iedere soort sushi eten, mits je er maar van bewust bent in welke mate je aan het eten bent. Eet gebalanceerd en maak verstandige keuzes.

11 Replies to “Is sushi gezond of een dikmaker vol calorieën?”

hahahaha helemaal mee eens!! ook al zou sushi een dikmaker zijn ik vind het veels te lekker! gewoon niet te veel eten dan is er niets aan de hand of te vaak natuurlijk!!

Sushi is een dikmaker. Ben het vooral eens met het laatste stukje 😉 Geldt natuurlijk voor alles, eet lekkere en ongezonde dingen met mate. Sushi is natuurlijk op zich wel gezond als je het vergelijkt met patat of een suikerspin maar het blijft een bom vol met calorieën

okay….. dusss eigenlijk moet ik erachter zien te komen of de rijst in de sushi vol zit met suiker? En de zalm en avocado temaki is ook nog eens het hoogst in calorieën en die vind ik zooo lekker! Ik eet echt zo vaak sushi maar nooit echt bij stilgestaan dat het een dikmaker kan zijn. Leuk artikel ?

Hoi!

Dat klopt! De witte rijst in sushi zit vaak vol met suikers. Dit is niet alleen voor de smaak, maar ook om ervoor te zorgen dat de rijst beter aan elkaar kleeft!

Sushi kan een dikmaker zijn, maar zorg ervoor dat je het met mate eet. Eigenlijk is dit met alles zo. Ook ongezond eten kan best een keer. Zorg voor balans!

Eetsmakelijk 🙂

Gewoon goed opletten mensen! Ik train al 6 jaar professioneel mensen als het gaat om voeding en bewegen. Het gaat om balans. Je kunt best een keer sushi eten zoals je in dit artikel leest, maar eet het gewoon niet iedere week een aantal keer. Super geschreven artikel, gedeeld op mijn sociale media! Keep it up. Ik eet trouwens ook sushi! Heerlijk. #sushi #dikmaker #gezond #ongezond #fitlife

Leave a comment