Roodwitte schoenen zetten een stap op asfalt

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Hoeveel stappen per dag is gezond? Moet je dagelijks echt 10.000 stappen zetten om fit te blijven, of is dit slechts een fabeltje? Je leest het in dit artikel!

feit of fabel? hoeveel stappen per dag? moet je echt 10.000 stappen zetten?

In Nederland worden we steeds bewuster over onze gezondheid. We eten gezonder, bewegen meer en letten steeds meer op wat we allemaal voor actiefs doen!

Een ommetje rond tijdens de middagpauze, een late avondwandeling of eventjes rennen op de loopband. Wat doe jij iedere dag om wat extra stappen te kunnen zetten? Waarschijnlijk doe je dit allemaal om aan het magische getal van 10.000 stappen te komen!

Maar, is dit waarheid óf is dit een fabel? Hoeveel stappen per dag is gezond? Is dit echt 10.000?

Is 10.000 stappen per dag een feit of fabel?

Fabel! Je hoeft geen 10.000 stappen per dag te zetten om gezond te blijven.

Nu hoor ik je denken, huh? Ik hoor overal dat ik minstens 10.000 stappen per dag moet zetten, en jullie gaan me nu vertellen dat dit niet waar is? Ja, dat klopt!

Maar, waarom dan niet? En dit aantal komt toch niet zomaar uit de lucht vallen? Iedereen heeft het tegenwoordig minimaal 10.000 stappen!

Man aan het wandelen in een weiland en ziet een vliegtuig in de lucht

Waarom geen 10.000 stappen per dag?

Goed nieuws! Je hoeft niet iedere dag een extra ommetje lopen om gezond te blijven en 10.000 stappen per dag te halen!

Waar komt het magische getal van 10.000 stappen per dag dan vandaan? Om achter het antwoord van deze vraag te komen, moeten we terug naar het jaar 1965.

Een Japans technologiebedrijf beweerde dat het zetten van ten minste 10.000 stappen per dag zou zorgen voor een verkleining van de kans op hartziektes en vaatziektes. Deze uitspraak is in de jaren daarna komen overwaaien naar de rest van de wereld.

Kleine jongen fluistert iets in het oor van een vriendje

Stappen zetten is gezond!

Als je loopt, wandelt of beweegt zet het menselijk lichaam allerlei processen in werking. Het lichaam maakt daarbij gebruik van allerlei spieren, botten en kraakbeen.

Botten bestaan uit lichaamscellen, die continu worden afgebroken en weer opnieuw worden aangemaakt. Op het moment dat je te weinig beweegt, zullen er minder nieuwe lichaamscellen in de botten worden aangemaakt. Het bot, kraakbeen, weefsel en spier worden hierdoor zwakker. Je merkt dit zowel conditioneel als lichamelijk.

Dagelijks wandelen of stappen zetten zorgt voor activatie van de botten, weefsel, kraakbeen en spier. Vooral de beenspieren worden gebruikt tijdens het wandelen.

Inactiviteit van de beenspieren kan voor verslapping van deze spiergroep zorgen. Door te lopen blijven de beenspieren actief en zullen ze niet afbreken.

Wandelen is een lichte tot milde vorm van inspanning en is daardoor voor veel mensen goed vol te houden. Tijdens het wandelen worden er relatief veel soorten spiergroepen in het lichaam gebruikt, wat voor activatie in vrijwel het hele lichaam zorgt.

Jonge vrouw aan het wandelen in een bos close-up foto

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Hoeveel stappen per dag is gezond? Probeer een actieve levensstijl te hanteren waarbij je dagelijks 5.000 tot 7.000 stappen zet. Haal je er meer? Super! Iedere vorm van beweging is gezondheidswinst!

Hoeveel stappen per dag gezond is, zal natuurlijk per persoon anders zijn! Op het moment, dat jij een zeer inactieve levensstijl hebt en de hele dag stil zit; dan zal het zetten van meer stappen dan dat je nu doet al gezond zijn.

Het is dan belangrijk om te doelen op een gemiddeld, matig actieve levensstijl om meer beweging te krijgen. Zo krijg je meer beweging dan voorheen!

De grootste gezondheidswinst is te behalen bij mensen met een zeer inactieve levensstijl. Dit zijn de mensen die niet tot nauwelijks op een dag bewegen, bijvoorbeeld een hele dag stilzitten op kantoor en ‘s avonds op de bank ploffen met avondsnacks.

Je kunt hier verandering in brengen door in de middagpauze een ommetje te gaan wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift of ieder uur eventjes vijf minuten opstaan en bewegen.

Meisje met zonnebril en haarband lacht

Hoe veel stappen per dag zet jij?

Inactieve levensstijl

Een persoon met een inactieve levensstijl zet minder dan 3.000 stappen per dag. Een persoon met deze levensstijl brengt het grootste deel van de dag zittend door en beweegt niet tot nauwelijks.

Luie man ligt uit te rusten op stenen trap

Gemiddeld actieve levensstijl

Heb je een matig actieve levensstijl? Dan zet je ongeveer tussen de 3.000 en 5.000 stappen per dag. Een persoon met deze levensstijl brengt het grootste gedeelte van de dag zittend door, maar probeert toch actief voldoende beweging te krijgen door bijvoorbeeld in de middagpauze een rondje te wandelen.

Jongen met zonnebril aan het wandelen aan de waterkant met stad op de achtergrond

Actieve levensstijl

Ben je actiever dan dat? Dan heb je een actieve levensstijl. Je zet iedere dag tussen de 5.000 en 7.500 stappen. Je brengt het grootste deel van de dag bewegend door en krijgt voldoende lichaamsbeweging.

Vrouw met roze tanktop aan het joggen aan het strand

Zeer actieve levensstijl

Je bent natuurlijk ook mensen die simpelweg niet stil kunnen zitten! Deze personen hebben een zeer actieve levensstijl. Zij zetten ten minste tussen de 7.500 en 10.000 stappen per dag.

Het grootste deel van de dag wordt bewegend doorgebracht. Zo’n persoon krijgt voldoende lichaamsbeweging. Een persoon met deze levensstijl probeert in de vrije tijd extra te bewegen.

Meisje met nummer 1573 sticker rent marathon terwijl ze lacht

Hoeveel stappen per dag om af te vallen?

Handig! Er is geen minimum aantal stappen dat je moet zetten om af te vallen! Gewicht verliezen doe je door een combinatie in voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende rust! Wandelen kan hier natuurlijk wel aan bijdragen!

Op het moment, dat je een slecht voedingspatroon hebt, slecht slaapt en niet tot nauwelijks beweegt zul je meer stappen moeten zetten om af te vallen.

Op het moment, dat je een gezond voedingspatroon hebt, goed slaapt en voldoende beweegt zul je minder stappen moeten zetten om af te vallen.

Afvallen doe je door een calorietekort te hanteren. Het lichaam krijgt daarbij minder calorieën binnen, dan dat het daadwerkelijk nodig heeft. De lichaamsvoorraden zullen worden aangesproken om zo aan de benodigde energie te kunnen voorzien.

Een calorietekort in combinatie met voldoende beweging en rust zullen ervoor zorgen dat je zult afvallen. Het zetten van voldoende stappen per dag is daarentegen wel een tip om af te vallen en gewicht te verliezen.

Blauw bord met de tekst 'weight loss' - afvallen

Hoeveel stappen per dag is gezond?

Wist je dat je geen 10.000 stappen per dag hoeft te zetten? Probeer een actieve levensstijl te hanteren waarbij je dagelijks 5.000 tot 7.000 stappen zet. Haal je er meer? Super! Iedere vorm van beweging is gezondheidswinst!

12 Replies to “Hoeveel stappen per dag is gezond?”

Hoi Joyce!

Dat is een goed begin! Het zetten van 700 stappen per dag is nog niet voldoende, dus probeer wat meer te lopen! Gelukkig geef je zelf aan voldoende beweging te krijgen op een dag.

Bedankt voor je reactie Joyce.
Merijn 🙂

Hanneke van Bijsterveldt

Ik haal 6000 stappen en ben 68 jaar soms 5000 ik weeg wel 88 kg en 1,53 lang let wel op eten soms snoepen best moeilijk om af te vallen door medicijnen voor schildklier bloeddruk bloedverdunners en cholesterol mijn cholesterol is nu goed en toch doorgaan met medicijn 2 jaar geleden lichte oogtia gehad 3 keer in het leven hersenvliesontsteking gekregen daardoor doof geworden hoe gezond kan ik dan blijven ?

Ik werk online en zit de hele dag – ik werk op de tweede verdieping en loop gelukkig de trap op en neer.
Ik ziek geweest (niet Corona) en moest stoppen met hardloop training 5k.
Ik wandel nu 5-6 dagen in de week 6000 stappen. Zodra ik mij beter voel begin ik weer met 5k plan van walkmeter, gewoon van voor af aan. Ik voorkom dan dat ik te moe word.

Ik loop tussen de 10.000 en 16.000 stappen op een dag. Dat calorieëngedoe is me nog echt te ingewikkeld omdat ik dan zoveel moet eten dat kan mijn lichaam niet aan.. volgens mijn berekening moet ik 1615 calorieën tot me nemen en ik kom nog niet eens om 1000 op een dag. Helaas kan ik weinig vinden over wat voor effect dat heeft op mijn vetverbranding. Ik heb echt geprobeerd die hoeveelheid tot me te nemen, maar ik werd zo misselijk.

Ik zet dagelijks rond de 10:000 stappen. Gisteren zelfs bijna 20:000. Twee Husky’s dus lekker lopen. Daarbij hiit ik ook nog s twee tot drie x per week. Ik val 0,0 af. Zeer demotiverend!! Volgens mij 1 grote fabel. Lekker is het wel.

Kun je ook te veel stappen zetten? Sinds ik een hond heb loop ik gemiddeld 16000 stappen per dag. Kan dat bijv. slijtage versnellen? Ik ben 67 jaar.

Ha Betty! Je kunt zeker te veel stappen zetten. Er is geen richtlijn voor hoeveel stappen dit zijn, dat verschilt echt per persoon! De een kan verder en meer lopen dan de ander. Te veel wandelen kan zelfs hielspoor veroorzaken. Loop dus naar wat goed en fijn voelt! Een ding is zeker, genoeg buiten ben je wel én dat is super positief.

Leave a comment