hoe vaak van sportschool schema veranderen kalender

Fitnessschema veranderen?

Hoe vaak moet je een fitnessschema veranderen? Verander jij iedere 4 tot 8 weken van oefeningen of schema? Het is vaak helemaal niet nodig om zo snel van schema te veranderen! Veel sporters maken deze fout. Maar, hoe vaak moet je dan van fitness schema veranderen?

Hoe vaak moet je van fitnessschema veranderen?

Bonus! Ik heb speciaal voor jou een overzicht of je moet wisselen van schema. Volg de lijntjes en kom erachter direct achter of je een nieuw schema nodig hebt! Onderaan in het artikel staan ook nog een aantal handige tips.

Stroomschema om te bepalen of je een nieuw fitnessschema nodig hebt

Waarom niet te vaak van fitness schema veranderen?

Je wordt minder sterk door continu te veranderen

Train jij ook om sterker te worden? Stop dan meteen met het regelmatig wisselen van fitnessschema. Je boekt minder vooruitgang qua spierkracht door vaak te wisselen van oefening, gewicht en schema. Je geeft spieren namelijk niet de tijd om progressie te boeken op techniek, gewicht of uitvoering.

Consistentie is belangrijk voor de spieren om progressie te kunnen boeken. Stop daarom ook direct met het te vaak veranderen van fitness schema.

Sterke bodybuilder poseert met rug naar de camera

Een huis blijft ook niet staan zonder fundering

Je kunt fitness vergelijken met een huis. Zonder een goede fundering blijft het niet staan. Wat ik wil zeggen met deze vergelijking, is dat eigenlijk alles valt of staat met de basis. Wissel je continu van oefening en heb je een onjuiste techniek tijdens het uitvoeren, dan zul je geen vooruitgang boeken. Een onjuiste houding tijdens een oefening is een veel gemaakte beginnersfout in de sportschool.

Als je te vaak van oefening wisselt is het lastig om de juiste manier van uitvoeren te leren. Een correcte uitvoering van de oefening is dan ook belangrijk om progressie te blijven boeken.

Correcte houding tijdens de deadlift

Wanneer wel van fitnessschema veranderen?

Heb je een trainingsschema, maar ben je er niet zeker van of dit voor je werkt? Beoordeel de progressie die je op dit moment maakt! Merk je dat een bepaalde spiergroep achterblijft in vergelijking met de rest van je lichaam? Bijvoorbeeld door genetische aanleg of te weinig aandacht. Verander dan van schema! Maak een aanpassing of voeg een oefening toe.

fitness schema veranderen agenda

Video – Wanneer trainingsschema veranderen?

One Reply to “Fitnessschema veranderen?”

Leave a comment