schaal met eieren

Hoe kook je een ei?

Hoe kook je een ei? Het koken van een ei lastiger zijn dan je denkt, ander ben je niet terechtgekomen op deze blog. Hoe lang moet je een ei bijvoorbeeld koken? Een minuutje meer of minder maakt als heel veel verschil!

Als liefhebber van eieren weet ik dan ook als geen ander hoe lastig dit toch soms nog kan zijn. Aangezien ik tegenwoordig steeds vaker een ei kook, weet ik precies hoe ik het perfecte ei moet koken. Ik deel mijn ervaring.

Eieren in de ‘Schijf van Vijf’.

Leuk feitje! Wist je dat eieren in de ‘Schijf van Vijf’ staan? Eieren bevatten namelijk allerlei gezonde en goede voedingsstoffen. Denk aan bijvoorbeeld eiwitten, vitamines en mineralen.

» Een ei past in ieder dieet! Ook als je gewicht probeert te verliezen!

Hoe lekker eieren ook kunnen zijn, eieren zijn wel een mogelijke drager van het salmonellabacterie. Zodra de bacterie in staat is om zich te kunnen vermeerderen en vermenigvuldigen met ander voedsel ontstaat infectiegevaar. Dit gebeurt, wanneer de eieren of het voedsel waarin de eieren zijn verwerkt niet gekoeld of verhit bewaard worden. Het eten van ongekookte, rauwe eieren vergroot de kans op het salmonellabacterie.

Je voorkomt de kans op een salmonellabacterie door eieren voldoende te koken.

Ei in eierdoos

Hoe kook je een ei?

Eieren kunnen zachtgekookt, halfzacht gekookt of hardgekookt worden.

Het formaat van de eieren, waar het ei wordt bewaard of bijvoorbeeld hoe hard het vuur aanstaat bepaald hoe of een ei zacht gekookt, halfzacht gekookt of hardgekookt is.

Onderstaande kookadviezen zijn gebaseerd op middelmatig formaat eieren, bewaard op kamertemperatuur en het vuur op een laag tot middelmatig pitje. Het is belangrijk om de eieren volledig onder water te houden tijdens het koken. Op deze manier worden de eieren gelijkmatig gekookt. Je voorkomt het breken van de ‘eierschaal’ door met een ‘eierprikker’ een gaatje te prikken.

Hieronder zie je een foto van zo’n apparaatje. Ik gebruik dit zelf ook altijd. De kleine naald in de eierprikker prikt een ontzettend klein gaatje in de schil van de ei. Hiermee voorkom je dat het ei gaat barsten tijdens het koken door bijvoorbeeld het plotselinge temperatuurverschil tussen koud en kokend water.

eieren in een schaal

Hoe lang een zacht ei koken?

Hoe kook je een zachtgekookt ei? Je moet een ei tussen de 3 à 4 minuten koken voor een zachtgekookt ei. Het eiwit is hierbij niet volledig gestold. Het eigeel is ongekookt en druipt uit het ei, als deze wordt opengesneden.

zachtgekookt ei

Hoe lang een halfzacht gekookt ei koken?

Hoe kook je een halfzacht ei? Je moet een ei tussen de 5 à 6 minuten koken voor een halfzacht gekookt ei. Het eiwit is hierbij volledig gestold. Het eigeel is halfzacht gekookt. Het eigeel heeft een halfzachte substantie en is geel/donker van kleur.

halfzacht gekookt ei

Hoe lang een hardgekookt ei koken?

Hoe kook je een hardgekookt ei? Je moet een ei tussen de 7 à 8 minuten of langer koken voor een hardgekookt gekookt ei. Het eiwit is hierbij volledig gestold. Het eigeel is hard gekookt. Het eigeel is geel van kleur. Als je langer doorkookt, zou het eigeel zelfs groen kunnen kleuren. Het eigeel is hard. Persoonlijk vind ik dit de lekkerste variant!

Op het moment dat een ei direct uit de koelkast komt, extra vers is of groter is van formaat kan het soms enkele minuten extra duren om een ei zacht gekookt, halfzacht gekookt of hard gekookt te kunnen krijgen.

hardgekookte eieren

Tip voor liefhebbers van eieren: Wissel het koken van een ei bijvoorbeeld eens af met het bakken van een boerenomelet!

Waar moet je eieren bewaren?

Zoals ik eerder aangaf, kunnen eieren een salmonella bacterie met zich meedragen. Bewaar eieren daarom altijd in de koelkast. Op het moment, dat je eieren bewaart in de koelkast neemt het risico op salmonellabesmetting en andere bacteriën af.

Bovendien drogen eieren minder snel uit in de koelkast, dan dat eieren bewaard worden op kamertemperatuur. Het kan daarentegen geen kwaad om eieren buiten de koelkast te bewaren.

Op de eierdoos staat een ‘THT-datum’ aangegeven. Dit is de ‘ten-minste-houdbaar-tot-datum’. Deze datum geeft de uiterste versheid van eieren aan. Eet de eieren ook voor deze tijd op!

Test: Hoe weet je of een ei nog vers is?

Heb je eieren buiten de koelkast bewaard, bewaard bij kamertemperatuur en ben je er niet zeker van of de eieren nog vers zijn? Je kunt op een eenvoudige manier testen of de eieren nog vers zijn.

Leg het ei in een bak met water. Een ei dat naar de oppervlakte komt en drijft is niet vers. Deze zegt daarentegen niks over de potentiële besmetting van salmonella of andere bacteriën op het ei. 

Voedingswaarde van een ei

Voedingswaarde tabel ei

2 Replies to “Hoe kook je een ei?”

Leave a comment