Gezonde feta kaas op een broodplankje

Feta kaas – gezond of ongezond?

Feta kaas is een van de meest bekende kaassoorten uit Griekenland, maar krijgt ook steeds meer bekendheid in Nederland. Het is een gezouten, zachte en witte kaas vol met calcium! Feta kaas wordt vooral gebruikt in de mediterrane keuken, maar valt ook te combineren met allerlei andere gerechten! Toch hebben veel mensen hun bedenkingen bij dit product.

» Is feta kaas eigenlijk zo gezond als dat we denken, óf kun je deze kaas maar beter laten staan?

Wat is feta kaas?

Fetakaas komt van oorsprong uit Griekenland. Deze kaassoort wordt gemaakt van schapen- of geitenmelk. Er zijn nog andere varianten kaas van koemelk beschikbaar, maar fetakaas is het meest populair. De gebruikte melk is afkomstig van schapen of koeien, die grazen in de weides. Dit specifieke kenmerk geeft iedere soort fetakaas een andere en unieke smaak.

Fetakaas is gemaakt van schapenmelk is scherp en pittig van structuur. Fetakaas is milder en zachter van smaak in combinatie met geitenmelk. De smaak van feta is zacht romig met een milde, pittige smaak. De kaas kan afbrokkelen wanneer het wordt gesneden.

blok met feta kaas

Hoe wordt deze kaas gemaakt?

Fetakaas wordt gemaakt, doordat schapen- of geitenmelk in een zoutbad wordt gelegd. Het zoutbad bestaat uit water of wei. De gebruikte melk wordt gepasteuriseerd.

De schapen- of geitenmelk blijft voor ongeveer twee maanden in het zoutbad liggen om te rijpen. In de tussentijd worden er ‘melkzuur’ toegevoegd om de wei te scheiden van de schapen- of geitenmelk. Hierdoor ontstaat het eiwit caseïne. Vervolgens wordt er een ‘stremsel’ toegevoegd om ook de caseïne te kunnen scheiden.

Na een lange tijd rijpen wordt de kaas uit de zoutoplossing gehaald. De kaas zal door de zuurstof snel opdrogen. Vervolgens wordt de kaas versneden in feta blokjes. Fetakaas kan een pittige of milde smaak hebben, dit is afhankelijk van het rijpingsproces van de kaas.

» Het maken van feta kaas is een intensief proces. Er gaat veel tijd overheen. Dit is de reden, waarom feta kaas ook zo duur is in de supermarkt!

Zit er in feta kaas lactose?

Feta kaas kan gevoelig zijn voor personen met een lactose intolerantie of allergie. Personen die geen koemelk kunnen verdragen, kiezen vaak voor het alternatief schapenmelk of geitenmelk. Dat betekent daarentegen echter niet, dat fetakaas kan worden gegeten door mensen met een intolerantie voor lactose. Sommige aminozuren uit koemelk, zitten ook in geitenmelk of schapenmelk. Als je dus weet door welk aminozuur de lactose intolerantie wordt veroorzaakt, weet je of je fetakaas mag en kan eten.

Feta kaas eten met lactose intolerantie?

Het is dus volledig afhankelijk, van hoeveel lactose je kunt verdragen en van welke melk de feta kaas is gemaakt. Afhankelijk van de tolerantie en verdraagbaarheid van geitenmelk of schapenmelk kun je fetakaas al dan niet eten. Feta kaas van koeienmelk is niet makkelijker te verdragen, dan gewone kaas. Raadpleeg daarom een huisarts, alvorens je fetakaas wilt eten met lactose intolerantie.

Wat zijn de voedingswaarde van feta kaas?

Voedingswaardetabel fetakaas

Welke vitamines en mineralen zitten er in feta kaas?

Fetakaas zit daarentegen vol met calcium. Schapenkaas en geitenkaas bevatten minder calcium dan de kaas van koemelk, ondanks dat is fetakaas alsnog een zuivelproduct. Fetakaas draagt dus bij aan de dagelijkse consumptie van calcium. Ook bevat fetakaas kalium, magnesium en ijzer. Daarnaast zitten er relatief veel vitamine B12, vitamine D en vitamine A in fetakaas.

Is feta kaas gezond?

» Feta kaas is gezond, maar eet het met mate!

Deze soort kaas bevat veel natrium en is gevoelig voor cholesterol patiënten. Eet daarom geen fetakaas in combinatie met andere natrium producten, als bijvoorbeeld zalm of een ander soort vette vis.

Eet je gezond en gevarieerd en is je dagelijkse zoutinname natrium niet te hoog? Dan kan het absoluut geen kwaad om af en toe feta kaas te eten of als smaakmaker te gebruiken!

Recept – Zomers gerecht – Wraps met feta en andere frisse ingrediënten!

Wraps met kip, feta kaas, paprika en andere gezonde ingrediënten!

Feta kaas kan in ontzettend veel gerechten worden verwerkt, bijvoorbeeld als spread of als smaakmaker. Voorbeelden van gerechten met fetakaas zijn lasagne, kip gerechten of wraps.

Wraps met kaas, kip, mango en andere ingrediënten!

Heb je wel eens gedacht om fetakaas te verwerken in wraps met kip en mango? Dit is een heerlijk fris en zomers gerecht! Dit gerecht is ook nog eens laag in koolhydraten door de gebruikte koolhydraatarme wraps. Bovendien ook nog eens te bereiden in een handomdraai. Ben je op zoek naar een makkelijk en snel recept waarin fetakaas is verwerkt? Kies dan voor de zomerse koolhydraatarme kip wraps met fetakaas, avocado, paprika, mango en zongedroogde tomaatjes!

Welke ingrediënten heb je nodig voor de zomerse koolhydraatarme kip wraps?

» Koolhydraatarme wraps;
» 200 gram kip;
» 100 gram ingevroren mango-stukjes;
» 100 gram feta kaas;
» 2 eetlepels crème fraîche;
» Paprika (rood/oranje/geel)
» Avocado;
» Een halve tomaat;
» Handvol zongedroogde tomaatjes;
» Kip kruiden;
» Boter.

1. Snijd de kip in kleine blokjes. Marineer de kleine blokjes kip met kip kruiden. Laat de kruiden iets meer dan een minuut intrekken om het volledig tot smaak te laten komen. 

2. Snijd ondertussen de paprika, avocado, feta en zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes.

3. Doe de kip na het snijden van de paprika, avocado, feta en zongedroogde tomaatjes in de pan. Bak de paprikareepjes mee. Voeg vervolgens ook de ingevroren stukjes mango toe. Zet de pan op een pitje met laag vuur. De mango stukjes hebben even de tijd nodig om te ontdooien. 

4. Nadat de stukjes mango zijn ontdooid, de paprikareepjes en kip zijn doorbakken is het tijd om de pan van het vuur af te halen.

5. Doe de doorbakken kip, stukjes mango en paprikareepjes in een schaal en voeg de avocado, zongedroogde tomaten en fetakaas toe. Alle producten zitten nu in een schaal. Meng het geheel en kruid het desnoods nog bij tot de gewenste smaak.

6. Overdek de bak met huishoudfolie en laat de bak een paar minuten staan om de aroma van alle samengevoegde producten een heerlijke smaak te geven aan het geheel.

7. Warm in de tussentijd de koolhydraatarme wraps op in de magnetron. Smeer de koolhydraatarme wraps in met een eetlepel crème fraîche. Het is nu tijd om de wraps te vullen! Eet smakelijk!

2 Replies to “Feta kaas – gezond of ongezond?”

Leave a comment