drie fitte fitness modellen kijken op hun telefoon

Beste fitness apps

Ook ik maak er gebruik van! Eigenlijk kan ik niet meer zonder. Ik heb het natuurlijk over de beste fitness apps voor de mobiele telefoon. Ik krijg de laatste tijd best veel vragen over welke apps ik gebruik. Toen ik vervolgens op een forum een reactie gaf met een vraag over fitness apps, kreeg ik zo’n leuk antwoord dat ik heb besloten om hier een artikel voor jullie over te schrijven.

Hieronder lees je de reactie!

Screenshot van forum reactie op vraag over de beste fitness apps

In dit artikel zal ik een overzicht maken van alle fitness apps die ik momenteel gebruik! Naast mijn ervaring heb ik per applicatie een overzicht gemaakt van alle voordelen en nadelen.

Op dit moment gebruik ik 3 verschillende soorten fitness apps op dagelijkse basis. Ik zou op dit moment niet meer zonder kunnen!

Ik zou dit rijtje nog wel veel langer kunnen maken. Maar, dit doe ik niet. Als ik op Google zoek naar ‘Wat zijn de beste fitness apps voor in de sportschool op dit moment?’ dan komen er tientallen artikelen online.

Toch prik ik al binnen enkele seconden door het merendeel van deze artikelen heen. Ik kan zo zien wie er daadwerkelijk gebruik maakt van deze apps en wie er simpelweg meer content in zijn of haar artikel wilt verwerken.

Ik vind dat je pas een aanbeveling over iets kunt doen, als je het daadwerkelijk zelf gebruikt of gebruikt hebt. Vandaar dat mijn artikel over de beste fitness apps in Nederland niet heel lang is, maar ik hoop wel waardevoller!

Waarom maak ik gebruik van fitness apps?

Ongeveer vier jaar geleden ben ik begonnen met fitness. Iets meer dan een jaar heb ik simpelweg maar gewoon wat gedaan. Ik hield niets bij. Geen voeding, geen slaap, geen training, geen beweging. Helemaal niets.

Ik maakte destijds wel kleine progressie, maar ik had verwacht binnen enkele maanden al bijna bij mijn doel te zijn. En dat was uiteraard gespierd worden. Ik kwam er al snel achter dat progressie maken niet zo snel ging als dat ik had gehoopt.

Ik had intussen toch al best wat nieuwe vrienden in de sportschool leren kennen. Op een gegeven moment kreeg ik het advies mijn progressie bij te houden aan de hand van een fitness app. Dit vond ik wel interessant. Zeker omdat ik toen te horen kreeg dat ik zo snel progressie zou kunnen maken.

Toch zul je merken dat je snel verdwaald zult raken in het enorme aanbod fitness apps.

fitness apps op telefoon

Wat zijn de beste gratis fitness apps van dit moment?

Ik vond het bizar om te zien hoeveel fitness apps er op de markt waren. Iedere week zag ik tientallen al dan niet honderden nieuwe apps. Om heel eerlijk te zijn was ik nooit overtuigd van fitness apps. Fitness apps werden toen vooral gebruikt door fitness guru’s en extreem fanatieke sporters. 

Toch heb ik een aantal van deze fitness apps gedownload. In de weken daarna begon ik de meerwaarde als sporter te zien in deze fitness apps. Zelfs als beginnend sporter kun je deze fitness apps goed gebruiken. Intussen gebruik ik deze fitness apps nu al jaren.

Op dit moment gebruik ik 3 verschillende soorten fitness apps op dagelijkse basis en ik zou op dit moment eigenlijk ook niet meer zonder kunnen!

» De 3 beste fitness apps van dit moment zijn naar mijn mening MyFitnessPal, Suppwijzer en SleepCycle.

MyFitnessPal

Voordelen en nadelen van MyFitnessPal

Het maakt niet uit of je begint met sporten of dat je al jarenlang sport. Zonder de juiste voeding kom je er niet. Je kunt zo hard trainen als dat je wilt, maar zonder voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten kom je niet ver. Ik had dit ook.

Ongeveer vier jaar geleden begon ik met sporten. Ik at naar mijn mening al ontzettend veel om aan te komen en meer spiermassa op te bouwen. Ik snapte dan ook niet waarom ik geen grammetje in gewicht kon aankomen.

Iedere dag probeerde ik wat extra’s te eten. Een boterham, een koekje, een stuk fruit. Niets werkte. Ik dacht dat het misschien lag aan mijn snelle stofwisseling. Ik was een beginnend sporter, dus ik wist nog niet veel af van het belang van voeding. De eerste fitness app die ik toen heb gedownload is MyFitnessPal.

Waarom vind ik dit één van de beste fitness apps van dit moment?

» Je hebt direct inzicht in wat je iedere dag eet.

Niks is frustrerender dan geen stap dichter bij je doel komen. Of dit nou afvallen of aankomen is. Laten we teruggaan naar mijn voorbeeld. Ik had moeite met aankomen, ondanks dat ik dacht dat ik genoeg at. Al snel kwam ik erachter dat ik wel voldoende at, maar wel compleet verkeerd!

Zo kreeg ik dagelijks voldoende vetten binnen, maar onvoldoende koolhydraten en eiwitten. Ik ben hier toen meer van gaan eten. Het resultaat? Het lukt me eindelijk om snel in gewicht aan te komen.

Dit werkt natuurlijk ook andersom! Misschien eet je op dit moment wel te veel, terwijl je gewicht probeert kwijt te raken. Het downloaden van deze fitness app is in ieder geval zeker de moeite waard!

» MyFitnessPal kan echt door iedereen worden gebruikt, het is zo makkelijk!

Binnen een minuut ben je online. Je downloadt deze fitness app en maakt een account aan. Je kunt daarna direct aan de slag. MyFitnessPal kan echt door iedereen worden gebruikt. Je krijgt direct na het aanmaken van een account zelfs nog een virtuele rondleiding waarin alles duidelijk wordt uitgelegd.

Benieuwd hoe het dashboard en interface van deze fitness app eruit ziet? Kijk dan eens naar onderstaand account dat ik speciaal voor dit artikel heb aangemaakt.

Iedere dag kun je maaltijden of gerechten toevoegen aan het ontbijt, lunch, avondeten of als tussendoortje. Je ziet precies hoeveel calorieën je nog over hebt voor die dag! Ook weet je op deze manier precies hoeveel gram eiwitten, koolhydraten of vetten je nog moet eten.

Door regelmatig aan te geven hoeveel je bent aangekomen of afgevallen krijg je direct overzicht in je progressie! 

Overzicht van interface van MyFitnessPal

» Geen zin om eten handmatig toe te voegen? Scan de barcode!

Toen ik deze app net had gedownload deed ik niets anders dan tientallen gerechten toevoegen. Toch werd ik er gek van. Voordat ik begon met eten van bijvoorbeeld feta kaas, ging ik het eerst als product toevoegen in de database.

Op een gegeven moment ontdekte ik de functie ‘barcode scannen’. Wat een uitkomst! In plaats van zelf producten toe te hoeven voegen scan je nu de barcode van een product. Het product wordt dan automatisch aan die dag toegevoegd.

barcode scannen myfitnesspal

» Iedere dag worden er 2 of soms zelfs meer blogs geüpload via de app vol inspiratie!

Als beginnend sporter leer je het snelst door te doen en te lezen. Toen ik net begon met sporten las ik iedere dag tientallen fitness blogs over alles wat met voeding, fitness en bewegen te maken had. Al snel kwam ik erachter dat een van de beste blogs op dat moment al aanwezig was op mijn telefoon.

MyFitnessPal heeft een eigen fitness blog. In de app vind je iedere dag 2 of zelfs soms meer blogs over handige dingen. Bijvoorbeeld de lekkerste proteïne shake recepten of tips om af te vallen en gewicht te verliezen. 

Nadelen van MyFitnessPal

» Erg tijdrovend in het begin

Toen ik MyFitnessPal net had gedownload en niet wist van de ‘scan functie’, kostte het me best veel tijd om deze fitness app te gebruiken. Ik voegde aan het begin al mijn voeding handmatig toe. Dit kostte echt veel tijd.

Op een gegeven moment gaat het steeds makkelijker. Zo heb je na enkele weken bijna alles wat je regelmatig eet in de database staan en kun je deze snel toevoegen.

» Je denkt alleen nog maar in eiwitten, koolhydraten en vetten

Iedere fanatieke sporter die dit leest herkent dit. Hoe vaker je gebruikt maakt van deze fitness app, hoe fanatieker je wordt.

Op den duur zul je zelfs in een restaurant zitten en niet kiezen vanuit trek, maar puur vanwege de macro’s. Je leert eten letterlijk kennen. Je leert hoeveel eiwitten, koolhydraten en vetten er in voedsel of drinken zit.

Dit helpt je met het boeken van progressie en het dichter bij je doel komen, maar kan bij sommige fanatieke sporters de overhand nemen.

Suppwijzer

Voordelen en nadelen van Suppwijzer

Als ik mijn Facebook of Instagram open, kom ik overal foto’s, video’s en advertenties van fitness supplementen tegen. Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat supplementen steeds populairder worden.

Veel beginnende sporters hebben al supplementen in huis voordat ze überhaupt in de sportschool een gewicht hebben aangeraakt.

Supplementen heb je in principe niet nodig. Je moet dan wel voldoende en juist eten. Krijg je dagelijks een juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten binnen? Dan hoef je geen supplementen te nemen.

Supplementen zijn een toevoeging, als je bijvoorbeeld tekort komt aan eiwitten of juist extra eiwitten wilt innemen voor de spiergroei.

Ook als je tijd tekort komt zijn supplementen ideaal. Het komt wel eens voor dat ik een eiwitshake in de ochtend maak. Bijvoorbeeld als ik weinig tijd heb voordat ik van huis moet vertrekken. Dan is er niets een betere uitkomst om toch op een voedzame en snelle manier de juiste voeding binnen te krijgen.

Er zijn zo ontzettend veel soorten eiwitten, eiwitrepen of creatine. Het kiezen van de juiste soort supplementen dat bij jou past kan best lastig zijn! Welk soort supplement heb je nodig?

Ondanks dat je eenvoudig online supplementen kunt vergelijken, is het fijn om de werking van zo’n supplement te weten. Veiligheid voor alles. De fitness app die mij daarbij helpt is de Suppwijzer

Waarom ben ik een fan van Suppwijzer?

» Kies het juiste soort supplement

Er zijn zoveel soorten supplementen dat ik soms het bos door de bomen niet meer zie. De werking van de supplementen, het effect daarvan en ook nog eens of de supplementen veilig zijn. Als ik supplementen ga bestellen zoek ik van tevoren een hoop dingen uit. 

Alles wat je wilt weten over fitness vrijwel alle soorten supplementen staat in de fitness app Suppwijzer. Er zijn meer dan 3000 verschillende soorten supplementen getest en beoordeeld. Op deze manier weet je zeker of je het juiste supplement kiest. Je kunt zelfs zien of het supplement op een lijst met verboden middelen staat.

Suppwijzer banner
Credits: Suppwijzer – Eigen Kracht – Werkt jouw supplement?

Nadelen van Suppwijzer

» De interface

Deze fitness app is gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen, maar de lay-out is niet hoogstaand. De applicatie zelf is actueel, maar het lijkt alsof er in jaren geen update meer is geweest voor deze app. Dit heeft vind ik persoonlijk niet erg, zolang de app maar werkt.

SleepCycle

Voordelen en nadelen van Sleepcycle

Je kunt nog zo goed eten, zoveel supplementen gebruiken als dat je wilt of zo vaak naar de sportschool gaan per week, maar zonder voldoende slaap zul je nooit progressie boeken!

Ik heb zelf persoonlijk nog nooit problemen gehad met slapen. Ik heb regelmaat en slaap en rust meer dan voldoende. Zo voel ik me fitter en kom ik mijn dagen beter door. 

Toch zijn er een hoop mensen die dit niet zo ervaren als ik. Het is daarentegen juist heel belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Dit kan heel lastig zijn, dat geloof ik echt direct. Het is daarom voor veel mensen die slecht slapen belangrijk om te achterhalen waar dit aan ligt.

Om mijn slaappatroon te analyseren en te kijken naar mijn slaapritme heb ik de fitness app SleepCycle geïnnstalleerd.

Waarom moet je SleepCycle installeren?

» Inzicht in je slaapritme

Ben jij benieuwd hoe je slaapt? Word je ‘s ochtends moe wakker, terwijl je toch het idee hebt dat je heel de nacht goed hebt geslapen? Ik had dit ook!

Ik werd ‘s ochtends ontzettend moe wakker, terwijl ik dacht een goede nachtrust te hebben gehad. Dit bleek toch anders te zijn. Deze fitness app kent een percentage toe van 1/100% hoe je slaapt. Hoe hoger, hoe beter.

Het percentage is afhankelijk van de tijd dat je naar bed gaat, het aantal uren slaap en het aantal uren diepe slaap. Zo kom je er snel achter waarom je misschien ‘s ochtends moe bent en wat je eraan kunt doen!

Op deze manier creëer je ritme en regelmaat. Je komt erachter hoe je beter kunt slapen en op welke manier je een slechte score de volgende nacht kunt verbeteren. Dit is handig, want zonder voldoende rust zul je geen progressie maken met fitness!

» Meet slaap zonder Wifi of actieve dataverbinding

Geen fan van mobiele gegevens of WiFi gedurende de nacht? Ik ook niet! SleepCycle gelukkig ook niet. Meet je slaapritme zonder mobiele gegevens of Wifi.

Dit zijn de nadelen van de fitness app SleepCycle

» Je telefoon moet in de oplader

Heb je liever geen telefoon in de buurt tijdens het slapen? Dan is deze fitness app niets voor jou! Je moet de telefoon heel de nacht aan laten.

Sterker nog, de telefoon moet naast je liggen. Omdat deze fitness app continu draait op de achtergrond tijdens het slapen, zul je jouw telefoon in de oplader moeten houden.

» Twee personen werkt niet

Slaap je met z’n tweeën in bed? Dan is deze applicatie niets voor jou! SleepCycle registreert geluiden, bijvoorbeeld snurken.

Hoe meer geluid, hoe lager de slaapscore zal zijn, Heb je bijvoorbeeld een partner die snurkt, zal SleepCycle dit registreren en zal je slaapscore lager zijn!

» Slaap verandert in een percentage

Deze fitness app is echt ontzettend handig. Ik gebruik de app al zolang, dat slaap min of meer in een percentage is veranderd.

Ik slaap niet meer goed of geweldig, ik slaap 80% of meer dan 90%. Slaap verandert min of meer in een percentage. Dit is natuurlijk goed, want zo houd je ritme en regelmaat, maar het is ook belangrijk om hier niet te veel mee bezig te zijn.

Dit waren mijn top 3 beste en favoriete fitness apps van dit moment in 2019! Meer dan MyFitnessPal, SuppWijzer en SleepCycle heb ik op dit moment niet nodig. Heb je nog vragen over bepaalde fitness apps? Stel deze dan in de reacties!

Leave a comment