beginnersfouten in de sportschool

Beginnersfouten in de sportschool

Het kan even spannend om te beginnen met trainen in de sportschool. Beginners in de sportschool maken vaak onbewust fouten. Het is belangrijk om vanaf het begin meteen goed aan de slag te gaan! Hieronder een overzicht van de meest gemaakte beginnersfouten in de sportschool! Doe deze fouten vooral niet!

Geen warming-up voor het trainen

Spieren moeten worden opgewarmd voordat je gaat trainen. Zonder een goede warming-up vergroot je de kans op blessures. Als beginnende sporter zijn jouw spieren bovendien nog niet gewend om de inspanning uit de sportschool te leveren. Een goede warming-up is daarom van groot belang.

Het is belangrijk om de spieren op te warmen die je de dag van de training gaat belasten. Als je bijvoorbeeld benen gaat trainen, dan heeft het geen zin om het bovenlichaam op te warmen. Stap dan bijvoorbeeld op de fiets, crosstrainer of loopband. Als je het bovenlichaam gaat trainen, dan zou je bijvoorbeeld de eerste oefening kunnen uitvoeren, maar dan op lichtgewicht. Op deze manier went de spier aan de beweging zonder overbelast te raken. Wanneer je een bepaalde spier onvoorbereid gaat belasten met veel gewicht, dan neemt de kans op blessures toe. Zeker als je uitvoering van de oefening niet goed is.

Fitte en sterke man duwt gewicht vooruit als warming-up op een buitenterrein

Alleen maar cardio training om vet te verliezen

Dit is toch wel een van dé meest gemaakte beginnersfouten in de sportschool! Veel mensen sluiten een abonnement af om gewicht te verliezen. Een veelgemaakte beginnersfout in de sportschool, is dan ook de fabel dat het verliezen van lichaamsgewicht afhankelijk is van cardio. Dit is deels waar, maar ook deels onwaar. Cardio is een uitstekende manier om conditioneel beter in vorm te komen en calorieën te verbranden. Veel beginners in de sportschool doen daarom alleen maar cardio training om gewicht te verliezen. 

Krachttraining daarentegen verbrandt ook veel calorieën, sterke spieren verbranden namelijk meer energie dan slappe spieren. Daarnaast is krachttraining ook nog eens goed voor het krijgen van een strakker, sterker en mooier gevormd lichaam. 

Een ideale uitgangspositie is dus de combinatie tussen cardio en krachttraining. Als het jouw doel is om gewicht te verliezen, leg dan de nadruk op cardio gepaard met krachttraining als ondersteuning. 

» Lees hier 50 tips om af te vallen!

Vrouw doet aan cardiotraining door te hardlopen

Plaatselijk vet verbranden is mogelijk

Plaatselijk vet verbranden is simpelweg niet mogelijk! Het eindeloos doen van buikspieroefening zal niet zorgen voor een strakkere of plattere buik. Alleen maar cardio training zal dus niet voldoen om vet te verliezen. Het verliezen van vet ontstaat door een calorietekort in voedingsinname.

» Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk!

Vrouwen aan het sporten in een zaal

Veel op de weegschaal letten

Spieren wegen meer dan vet. Als het dus jouw sportdoel is om lager te komen in gewicht en daarmee af te vallen, dan kan de weegschaal een vertekend beeld geven! Wanneer je veel aan krachttraining doet, dan zal vet worden omgezet in spier. Je neemt hierdoor toe in gewicht, maar oogt op hetzelfde moment fitter en beter in vorm.

Gebruik daarom de weegschaal in combinatie met de spiegel, het meetlint en vet- en omtrekmetingen. Informeer desnoods een professionele sportinstructeur in de sportschool. 

weegschaal met meetlint

De spiegel is jouw grootste vijand

Voorkom deze beginnersfout in de sportschool! Trainen in de sportschool is een investering in jezelf. Krachttraining of cardio training zijn op lang termijn goed zichtbaar. Veel beginners in de sportschool denken daarentegen na enkele dagen al progressie te kunnen zien. Houd de spiegel daarom niet dagelijks in de gaten. Dagelijkse veranderingen zijn namelijk niet tot nauwelijks zichtbaar. Indien je wekelijks kijkt in de spiegel, zullen veranderingen sneller opvallen. Hierdoor blijf je gemotiveerder. 

spiegel

Verkeerde houding en uitvoering van de oefening

Deze beginnersfout kan niet vaak genoeg worden benadrukt! Het is één van de meest gemaakte beginnersfouten in de sportschool. Het kan zelfs gevaarlijk zijn om een verkeerde houding te hebben tijdens krachttraining of cardio training. Op deze manier zal de uitvoering van de oefening ook onjuist zijn, wat kan resulteren in blessures. Vraag daarom iemand met ervaring hoe de oefening juist moet worden uitgevoerd.

gewichtsschijven

Te zwaar willen tillen

Het ziet er natuurlijk ontzettend gaaf uit; zware losse gewichten en grote schijven op de barbell! Een van de meest gemaakte fouten is dat beginners in de sportschool vaak niet willen beginnen met lichte gewichten. Dit gaat ten koste van de uitvoering en effectiviteit van de oefening. Begin met een gewicht waarbij de uitvoering en postuur correct is. Zorg ervoor dat je in staat bent om meerdere herhalingen met het gewicht te kunnen doen. Wanneer de uitvoering goed is, zal progressie en gewichtstoename vanzelf volgen. Als beginner is de houding en het postuur tijdens de uitvoering vaak ook nog niet helemaal correct. Op het moment dat je te zwaar gewicht tilt, dan kan dit resulteren in een blessure.

zwaar gewicht tillen in de sportschool

Te weinig compound oefeningen doen

Net nieuw in de sportschool? Ga dan niet allerlei specifieke oefeningen doen, maar richt je op de ‘grote oefeningen’. Bijna iedere nieuwe sportschoolfanaat maakt in het begin namelijk één van de grootste beginnersfouten in de sportschool!

Alle apparaten in de sportschool zijn nieuw voor beginners in de sportschool. Het uitvogelen van de werking hiervan is lastig. Veel beginners in de sportschool slaan ‘compound oefeningen’ daarom ook over. Een ‘compound oefening’ is een oefening waarmee je meerdere spiergroepen aanspreekt. Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn de ‘squat’, ‘deadlift’ en ‘benchpress’. 

Zorg dat de basis van jouw trainingen bestaat uit ‘compound oefeningen’ en vul deze aan met ‘isolatie oefeningen’ op de machines. Met deze oefeningen spreek je slechts een bepaalde spiergroep aan.

Bankdrukken

Te lang trainen

Voorkom dat je ‘te lang’ traint in de sportschool. Veel beginners in de sportschool zijn urenlang aan het zwoegen om op deze manier meer progressie te kunnen boeken. Een specifieke en gerichte training werkt vaak beter, dan urenlang dezelfde spiergroep trainen. Bovendien zal het urenlang uitputten van een bepaalde spier niet progressief werken.

Hardloper met zweet op de rug door hard trainen

Geen variatie

Na enkele weken trainen ben je waarschijnlijk iets meer gewend aan de sportschool. De oefeningen worden steeds bekender en intussen gaat de uitvoering beter. Hanteer je nog steeds hetzelfde schema als enkele weken geleden? Doe je dag in, dag uit dezelfde oefeningen keer op keer? Verander van schema! Spiergroei ontstaat door variatie in oefeningen. Bovendien zal je zelf anders ook verveeld raken in het sporten. Het is belangrijk om je training regelmatig aan te passen om progressie te kunnen maken. Kies bijvoorbeeld voor andere oefeningen, hanteer een andere hoeveelheid herhalingen of train op een ander gewicht.

Interval training met touwen en push-ups

Te weinig of teveel rusten tijdens de oefening

Je wilt misschien direct doorgaan en lekker doortrainen, maar doe dit niet! Dit is een van de beginnersfouten in de sportschool, die bijna iedere beginner doet.

De rustmomenten tijdens een training zijn nodig om weer op adem te kunnen komen voor de volgende set. Te weinig rust zal zorgen voor een mindere prestatie, te veel rust zal zorgen voor een afname in concentratie tijdens het trainen. Zorg daarom voor een gebalanceerde rustpauze.

Twee vrouwen doen push-ups

Leave a comment