Afvallen tips – 50 Manieren om gewicht te verliezen!

Op zoek naar tips om te kunnen afvallen? De combinatie tussen de juiste voeding, genoeg beweging en voldoende slaap zullen je al een heel eind brengen! Toch zijn er heel veel meer handige tips om af te vallen, die wél werken! Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan tandenpoetsen, zwarte koffie, boodschappen doen met een volle maag of kruiden?

Dit artikel gaat je niet vertellen om te stoppen met het eten van koolhydraten, volledig te stoppen met het drinken van alcohol of om jezelf uit te hongeren gedurende de dag. Het is belangrijk om jezelf niets te verbieden! Op het moment dat je abrupt moet stoppen met iets wat je normaal heel fijn of lekker vindt, dan zal het een lastig proces gaan worden! Het is daarom belangrijk om te kiezen voor een voedingspatroon en levensstijl, die goed bij jouw nieuwe doel past!

In dit artikel vind je 50 toepasbare, praktische en handige tips om te kunnen afvallen!

weight loss afvallen tips
Welke onderwerpen worden er in dit artikel besproken?

Afvallen tips – Voeding

1. Zorg voor een calorietekort!

Afvallen doe je door onder de dagelijkse caloriebehoefte te blijven. De caloriebehoefte is per persoon anders. Door minder te eten, dan dat het lichaam verbruikt; zal het menselijk lichaam vet verbranden om aan de benodigde energievoorraad te komen. Je zult afvallen. Je kunt nog zoveel manieren of tips toepassen, maar op het moment dat het menselijk lichaam meer calorieën binnenkrijgt, dan dat het nodig heeft; zul je niet afvallen. Dit is een van dé belangrijkste tips om te kunnen afvallen!

2. Probeer zo min mogelijk voorverpakt eten, eten uit pakjes en zakjes te eten!

Door zelf de touwtjes in handen te hebben, weet je wat je eet. In voorverpakte maaltijden zitten vaak allerlei toegevoegde soorten suikers en allerlei andere voedingsmiddelen, die je normaal zelf niet zou toevoegen. Het eten van voorverpakt eten geeft een onjuist beeld van wat je daadwerkelijk eet. 

3. Koop verse of ingevroren groenten om af te vallen!

Ingeblikte voedingswaren bevatten vaak grote hoeveelheden sodium en natrium. Sodium geeft een opgeblazen gevoel en natrium houdt vocht vast. Koop daarom verse of ingevroren groenten om af te vallen! Verse of ingevroren groenten bevatten nog vrijwel alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen!

4. Begin de dag met een ontbijt om af te vallen!

Veel mensen, die bezig zijn met het verliezen van gewicht, ontbijten niet! Op deze manier proberen veel mensen calorieën uit te sparen en pas rond het middageten een eerste maaltijd te eten. Dit is absoluut niet goed! Begin de dag met een ontbijt. Op het moment dat je het ontbijt overslaat, zul je al snel merken dat het lichaam onvoldoende energie krijgt. De neiging en verleiding naar allerlei tussendoortjes zal hierdoor toenemen. Begin de dag daarom met een ontbijt om af te vallen!

Een compleet ontbijt bestaat uit een balans tussen veel eiwitten, vezels voor het verzadigingsgevoel en complexe koolhydraten voor langdurige energie. De

» Eén van de tips voor bij het afvallen: ‘Whey Breakfast‘ is een ontbijt dat hoog is in eiwitten, vrij is van toegevoegde suikers en een hoge concentratie complexe koolhydraten bevat uit gemalen haver.

5. Eet minder zout

Wist je dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks bijna tweemaal de aanbevolen hoeveelheid zout consumeert? Zout zit tegenwoordig verwerkt in steeds meer producten. Te veel zout eten is niet alleen slecht voor de bloeddruk van de mens, maar ook voor het lichaamsgewicht. Natrium houdt vocht vast. Hoe meer zout je eet, hoe meer water het lichaam vast zal houden. Eet dus minder zout om gewicht te kunnen verliezen!

Diverse soorten snoepgoed vol met suiker op een paarse achtergrond

6. Eet minder suiker!

Suiker is een van de producten waar je het gebruik ervan zoveel mogelijk moet beperken. Suiker wordt ook wel een ‘plane calorie’ genoemd. Er zitten alleen maar calorieën in, zonder dat het een voedingswaarde levert. Daarnaast zal suiker alleen maar eetbuien stimuleren en ervoor zorgen, dat je nog meer honger krijgt dan voorheen! Suiker zit tegenwoordig in toegevoegd, probeer overmatig gebruik daarom te beperken. De consumptie van natuurlijke suikers, uit bijvoorbeeld fruit, leveren daarentegen wel ‘gezonde’ suikers.

7. Matig het gebruik van natuurlijke en ‘gezonde’ suikers!

Ondanks dat natuurlijke suikers relatief ‘gezonde’ suikers leveren, blijft suiker een ‘plane calorie’. Beperk ook het gebruik van natuurlijke en ‘gezonde’ suikers daarom zoveel mogelijk. Zorg er daarentegen wel voor, dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt door het eten van voldoende fruit.

8. Eet pittig en gekruid!

Op zoek naar allerlei lekkere recepten? Ga dan eens op zoek naar een recept met veel toegevoegde kruiden! Het eten van minder zout en suiker is duidelijk merkbaar in de smaak van veel gerechten. Kies daarom voor gerechten met toegevoegde kruiden om de gerechten alsnog op smaak te kunnen brengen! Pittige kruiden versnellen daarnaast ook nog eens het metabolisme. Dit zal de spijsvertering sneller op gang zetten, wat bijdraagt aan het afvallen!

9. Beperk de consumptie van ‘witte koolhydraten’!

De koolhydraten in witte rijst, wit brood en pasta hebben hetzelfde effect op het menselijk lichaam als suiker. Deze koolhydraten zorgen voor een versnelde toename van het glucoseniveau in het bloed. Bovendien geven ‘witte koolhydraten’ een minder verzadigd gevoel. Kies daarom voor het alternatief; ‘volkoren koolhydraten’!

10. Eet veel vezels en ‘trage, gecompliceerde koolhydraten’!

Om af te vallen heeft het lichaam simpelweg koolhydraten nodig! Koolhydraten leveren energie. Een koolhydraat kan twee verschillende vormen aannemen; een enkelvoudig koolhydraat glucose en een gecompliceerd koolhydraat. Kies voor gecompliceerde koolhydraten als je probeert af te vallen. Voorbeelden hiervan zijn volkoren granen, quinoa of peulvruchten. Dit soort producten bevatten veel vezels. Een hoog vezelgehalte geeft een verzadigd gevoel aan het lichaam. Je hebt hierdoor niet het gevoel dat je honger hebt. Dit helpt bij het afvallen!

Bord met pasta penne vol met witte koolhydraten

11. Eet meer eiwitten!

Het menselijk lichaam haalt het meeste energie uit eiwitten! Eiwitten hebben een langdurige vertering en geven een verzadigd gevoel. Bovendien zijn eiwitten goed voor het herstellen en versterken van spieren, zowel dierlijke- als plantaardige eiwitten! Eiwitten kunnen ook worden geconsumeerd in de vorm als supplement.

» Benieuwd welke eiwitten bij jou passen? Eiwitten vergelijken!

12. Vermijd transvetten om gewicht te verliezen!

Bijna iedereen weet dat verzadigde vetten niet gezond zijn! Verzadigde vetten worden daarentegen veel gecombineerd met allerlei transvetten. Transvetten zijn complexer en daardoor erg moeilijk om af te breken! Beperkt daarom de consumptie van frituur, bak- en braadproducten, bladerdeeg en chips.

13. Eet gezonde vetten om af te vallen!

Vermijd vetten absoluut niet! Veel mensen denken dat vetten de boosdoeners van veel lichaamsgewicht zijn. Vetten zijn daarentegen ontzettend belangrijk om allerlei processen in het lichaam goed te kunnen laten verlopen. Het gaat hierbij om onverzadigde vetten, bijvoorbeeld de vetten van ‘vis’, ‘avocado’s’, ‘noten’, ‘eierdooiers’ en ‘kokos’. Vetten zijn nodig om energie te leveren en ongezonde vetten af te kunnen breken! Kies daarom voor onverzadigde vetten.

14. Als je kiest voor vlees en vis, kies dan voor ‘wit vlees’ en ‘witvis’!

Rood of bewerkt vlees bevat meer calorieën en slechte vetten, dan ‘wit vlees’ en ‘witvis’. Deze vorm van vlees en vis is ‘slanker’, lager in calorieën, vetten en hoger in eiwitten. Het alternatief op rood of bewerkt vlees helpt bij het verliezen van lichaamsvet.

15. Eet je geen vlees of vis? Kies dan voor plantaardige eiwitten om af te vallen!

Er zijn steeds meer mensen, die kiezen voor een volledig dieet gebaseerd op ‘plantaardig voedsel’. Eet je geen vlees of vis, maar wil je toch gewicht verliezen? Kies dan voor plantaardige eiwitten om af te vallen! ‘Peulvruchten’, ‘volkoren granen’, ‘noten’, ‘zaden’ en ‘soja’ bevatten ook eiwitten! Eiwitten leveren energie, zorgen voor spierherstel en geven een verzadigd gevoel.

» Benieuwd welke eiwitten bij jou passen? Plantaardige eiwitten vergelijken!

allemaal gezonde fruit soorten en groentes die helpen bij het afvallen

16. Eet genoeg groenten om af te vallen!

Groenten zitten vol met vezels. Vezels geven een verzadigd gevoel. Bovendien zijn groenten laag in calorieën en kun je veel groenten eten, een verzadigd gevoel hebben en weinig calorieën binnenkrijgen. Daarnaast zitten groenten vol met allerlei vitamines en mineralen. Vermijd daarentegen overmatig gebruik van saladedressing. Dit zit vol met calorieën.

17. Snacken mag en kan! Snack alleen wel gezond!

Stoppen met snacken hoeft absoluut niet! Zolang je maar de juiste snacks als ‘tussendoortje’ neemt. Sterker nog, als je helemaal stopt met snacken is de kans groot, dat je terugvalt op allerlei ‘tussendoortjes’.

» Kies daarom bijvoorbeeld voor gedroogd fruit, eiwitrijke chips of pure chocolade als tussendoortje. Een gezond alternatief, en toch lekker als snack.

18. Probeer het drinken van alcohol zoveel mogelijk te vermijden!

Alcohol is ontzettend calorierijk. Daarnaast zorgt alcohol verstoren van het slaapritme en sportroutine. Dit maakt het afvallen en het verliezen van lichaamsvet alleen maar moeilijker. Het compleet vermijden van alcohol hoeft absoluut niet, probeer het overmatig gebruiken daarvan echter wel zoveel mogelijk te beperken.

19. Drink veel water en thee om af te vallen!

Water neemt het gevoel van honger weg! Op het moment dat je veel honger hebt en water drinkt, dan zul je direct merken dat dit gevoel minder wordt. Water is daarnaast de beste manier om het menselijk lichaam te hydrateren. Het is belangrijk om ‘s ochtends te beginnen met een glas water! Ben je geen fan van water? Kies dan voor thee!

20. Drink geen vruchtensap!

Veel mensen neigen naar vruchtensap, bijvoorbeeld appelsap of jus d’orange. Vruchtensap wordt door veel mensen als gezond gezien en is daarmee een van de veel onnozele tips om te kunnen afvallen. Vruchtensap is daarentegen eigenlijk nagenoeg hetzelfde als frisdrank. Het is water met ontzettend veel toegevoegde suiker. De vezels en andere voedingsstoffen als vitamines zijn nagenoeg allemaal volledig uit het fruit geperst. Je drinkt dus puur water. Vermijd vruchtensap op het moment dat je probeert gewicht te verliezen.

Glas vol met sinaasappelsap/jus d'orange vol met ongezonde suikers.

21. Drink koffie zwart, zonder suiker, zonder melk!

Veel Nederlanders beginnen hun dag met koffie. Koffie helpt bij het afvallen. Koffie stimuleert vetverbranding en neemt het ‘gevoel van honger’ weg! Drink niet meer dan een paar kopjes koffie per dag. Drink koffie zoveel mogelijk zwart. Melk en suiker bevatten alleen maar overtollige calorieën. 

Afvallen tips – Sporten en bewegen

22. Zorg voor voldoende beweging!

Het lijkt misschien heel voor de hand liggend, maar toch het kan niet vaak genoeg worden gezegd; bewegen! Het maakt niet uit of dit in de vorm van fietsen, wandelen, step-aerobics of een andere vorm van sport is. Zorg ervoor dat de ‘motor van het menselijke lichaam’ actief is en gebruikt wordt. Bewegen zorgt ervoor dat je calorieën verbrandt, wat zal resulteren in gewichtsverlies.

» Wist je dat zwemmen één van de beste sporten is om zowel gewicht te verliezen als conditie op te bouwen?

23. Vind een sportmaatje om aan voldoende beweging te komen!

Heb je er moeite mee om een bepaalde sportroutine vol te houden? Kies dan voor het sporten met een sportmaatje! Door samen met iemand te sporten, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Als je een keertje even geen zin hebt, zal jouw sportmaatje je motiveren om toch te gaan!

24. Beweeg ten minste ieder uur eventjes om af te vallen!

Heb je een kantoorbaan? Dan zit je waarschijnlijk veel stil! Het metabolisme en de vetverbranding vertraagt enorm. Telefoneer staand, neem de trap naar een andere etage, maak een loopje in de middagpauze of sta ieder uur eventjes op om te rekken en te strekken. Op deze manier blijft het metabolisme op een gemiddeld niveau!

25. Beweeg naar wat je nodig hebt!

Ga niet overbodig of excessief hardlopen of trainen om gewicht te verliezen! Beweeg simpelweg naar wat je nodig hebt. Als je volledig bent uitgeput van het hardlopen die middag, is het niet noodzakelijk om jezelf te gaan dwingen ‘s avonds ook nog een sportieve activiteit te ondernemen. Presteer naar wat je lichaam op dat moment aankan.

Tips voor afvallen toegepast door een marathon-loper, die vermoeid uit een flesje water drinkt.

26. Doe niet te veel cardio om af te vallen!

Uiteraard is het doen van cardio-oefeningen een goede manier om af te vallen! Te veel cardio daarentegen zorgt ervoor, dat er veel lichaamsenergie nodig is om aan de benodigde energievoorraad te kunnen voldoen. Je zult veel honger krijgen, doordat het lichaam alle voedingsstoffen heeft gebruikt en verbrandt om energie op te wekken. Het metabolisme versnelt. Doe daarom niet te veel cardio om af te vallen.

27. Begin aan krachttraining om af te vallen!

Veel mensen denken dat ‘cardio training’ de manier is, om gewicht te verliezen! ‘Cardio training’ verbrandt namelijk calorieën. Niks is minder waar, maar ‘krachttraining’ daarentegen verbrandt ook calorieën en zorgt ook nog eens voor spiervorming. Veel vrouwen zijn bang om aan krachttraining te doen, omdat ze bang zijn ‘te gespierd’ te worden. Vrees hier niet voor. Indien je ‘krachttraining’ met ‘cardio training’ combineert, zullen de spieren zowel uithoudingsvermogen als vorm krijgen. Je verbrandt calorieën en werkt tegelijkertijd aan een slanker en strakker lichaam. 

28. Kies voor ‘compound oefeningen’ om gewicht te verliezen!

‘Compound oefeningen’ zijn oefeningen die meerdere spiergroepen tegelijk aanspreken! Voorbeelden van dit soort oefeningen zijn de ‘squat’, ‘deadlift’ en ‘bankdrukken’. Je werkt hierdoor zo snel, efficiënt en effectief mogelijk! Het is dus belangrijk, om niet alleen maar de buikspieren te trainen. Probeer juist de grote spiergroepen aan te spreken. Des groter de spiergroep, des te hoger het calorieverbruik tijdens het trainen.

29. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet!

Veel mensen willen plaatselijk vet verliezen, bijvoorbeeld buikvet. Het is niet mogelijk om vet te verbranden op slechts een gewenste plek. Plaatselijk vet verbranden bestaat niet. Een strakkere buik ontstaat, doordat een calorietekort. Je zult overal vet moeten verbranden. Dit geldt uiteraard ook voor alle andere spiergroepen.

» Plaatselijk vet verbranden bestaat niet!

30. Progressieve spierbelasting om vet te verliezen!

‘Progressieve spierbelasting’ betekent, dat een bepaalde spiergroep continu opnieuw wordt gestimuleerd om nog beter te presteren. Dit kan bijvoorbeeld door het gewicht wekelijks te verhogen of wekelijks meer herhalingen te doen. Op deze manier raakt een spiergroep niet gewend aan een bepaald gewicht en zal het lichaam continu bezig zijn met het verbeteren van zichzelf om progressie te kunnen blijven boeken.

Een man en een vrouw doen een training/work-out met touwen om gewicht te verliezen.

31. Maak tijd om te gaan sporten!

Het is een van de meest voorkomende excuses voor mensen om niet te gaan sporten; ‘geen tijd’. Probeer te plannen rondom het sporten. Dit is de enige manier, waarop je dagelijks aan voldoende beweging zal komen. Het is belangrijk om tijd vrij te maken om te gaan sporten.

32. Neem voldoende tijd om te herstellen van een training!

Spieren groeien niet tijdens het trainen! Spieren groeien tijdens het rusten, ook wel de ‘hersteltijd’ genoemd. Voorkom blessures en overtraining door een rusttijd te hebben tussen intensieve periodes van training in. Op deze manier, heb je ook niet het gevoel van ‘verplichting’ om iedere dag te gaan trainen. Dit is daarentegen wel de manier om ervoor te zorgen, dat je gemotiveerd blijft om af te vallen! Zo heb je ook nog tijd over voor genoeg andere dingen, die je voorheen ook deed. Zo hoef je niks op te geven wat je leuk vindt.

33. Train niet meer dan een uur!

Het is belangrijk om focus te hebben tijdens het trainen. Op deze manier train je gericht en intensief. Een training hoeft absoluut geen uren te duren, dit is een van de meest gemaakte beginnersfouten in de sportschool. Sterker nog, een training langer dan een uur is niet altijd beter. Focus je daarom op het sporten en maak er een productieve training van.

Afvallen tips – Praktisch

34. Begin direct met afvallen, wacht niet op het juiste moment!

Het juiste moment om te beginnen met afvallen is nu! Veel mensen wachten op het juiste moment om te beginnen met het verliezen van gewicht. Het juiste moment, is simpelweg nu! Des te langer je wacht met het beginnen aan het avontuur, des te moeilijker en lastiger het zal worden. Iedere minuut, uur of dag die je langer wacht; is een minuut, uur of dag verder bij jouw doel vandaan! Ga ervoor!

35. Maak een boodschappenlijstje om zo gewicht te verliezen!

Onderweg naar de supermarkt om de boodschappen voor aankomende week te gaan doen? Ga voorbereid op pad! Kies ouderwets voor een boodschappenlijstje. Veel mensen zonder boodschappenlijstje eindigen altijd met een overvolle boodschappenkar. Koop alleen wat je nodig hebt. Zo ben je niet alleen baas over eigen portemonnee, maar weet je ook precies wat je aankomende week zult eten!

Vrouw met blauwe jurk met een supermarktkarretje doet boodschappen met een boodschappenlijstje.

36. Zorg voor voldoende slaap en nachtrust om af te vallen!

Je nachtrust is belangrijker dan je denkt. Tijdens de nachtrust vinden er allerlei biologische processen in het menselijk lichaam plaats, onder andere een betere hersenfunctie, meer concentratie, een hoger energiegehalte, minder stress, een sterker immuunsysteem en het herstel van fysieke inspanning. Ook draagt voldoende rust bij aan het afvallen. De beslissingen die je neemt met voldoende nachtrust zijn meer overwogen. Daarnaast zorgt voldoende nachtrust aan een betere verwerking van insuline, cortisol en leptine.

» Problemen met slapen? Melatonine vergelijken!

37. Trakteer jezelf niet met ongezond eten, als je goed hebt ‘gepresteerd’!

Veel mensen hebben een ‘overwinningsgevoel’, als ze bijvoorbeeld een aantal keer per week hebben gesport of zijn afgevallen. De neiging om deze ‘overwinning’ te vieren met iets makkelijks en ongezond eten is dan groot. Het is beter om te kiezen voor een gezonde snack, bijvoorbeeld de Perfection Bars Crunchy‘.

38. Vermijd eten of drinken tijdens het autorijden om af te vallen!

Herken je jezelf er misschien in, dat er in je auto allerlei zakjes snoep en flesjes frisdrank staan? Tijdens het maken van een lange autorit naar bijvoorbeeld verre familie, werk of iets anders; krijg je vaak honger! Zorg ervoor dat je voldoende hebt gegeten en gedronken voordat je begint met rijden. Op deze manier, voorkom je dat je stopt bij een pompstation om even een tussendoortje te kopen.

39. Informeer vrienden en familie, dat je bezig bent met afvallen!

Informeer collega’s, vrienden, familie en andere personen over jouw avontuur! Op deze manier hoef je op verjaardagen niet uit te leggen, waarom je geen stukje taart neemt. Ook maak je het op deze manier officieel voor jezelf. De mensen om je heen zullen je steunen en oprecht geïnteresseerd zijn in de gemaakte progressie. Op deze manier ga je er echt voor! Het is een stukje ‘sociale druk’, want je wilt de mensen om je heen niet teleurstellen.

40. Inspireer collega’s, vrienden en familie om ook af te gaan vallen!

Zijn er collega’s, vrienden, familie of andere personen die ook graag gewicht zouden willen verliezen? Inspireer deze personen! Hoe meer mensen er aan het avontuur meedoen, hoe meer vreugde!

Een groep vrienden slaat de handen ineen om elkaar te motiveren.

41. Eet voortaan alleen nog maar met stokjes om af te vallen!

Probeer voortaan alle maaltijden te eten met ‘Chinese eetstokjes’. Het is absoluut niet moeilijk om dit aan te leren! Het eten met ‘Chinese eetstokjes’ zorgt ervoor, dat je kleinere porties neemt en bewust nadenkt over wat je eet. Het oppakken van bijvoorbeeld zonnebloempittenis erg lastig.

42. Stel haalbare doelen voor jezelf om af te vallen!

Maak je doelen concreet. Afvallen is een doel, maar wees specifiek. Hoeveel kilo wil je graag kwijtraken? Hoeveel tijd heb je hiervoor nodig? Wat ga je eraan doen, om zoveel kilo te verliezen? Op deze manier stel je haalbare doelen voor jezelf en ben je niet zomaar met een onmogelijke missie bezig.

43. Eet niet uit verleiding of emotie!

Het is een menselijke reactie om te grijpen naar eten, op het moment dat je een bepaalde emotie hebt. Ben je verdrietig, blij, boos of gelukkig? Grijp niet zomaar naar wat te eten, puur uit verleiding of emotie! Heb je het daadwerkelijk nodig om verder te kunnen, of doe je dit puur uit verleiding of emotie?

44. Poets je tanden als je honger hebt!

Heb je zin om iets te eten, maar heb je eigenlijk geen honger? Dit komt, omdat je bezig bent met afvallen! Het lichaam is gewend aan meer voedsel, dan dat het nu binnenkrijgt. Dit is puur een ontwenningsverschijnsel van het lichaam. Heb je hier last van? Poets je tanden! Het frisse gevoel in de mond zal de drang om iets te eten snel wegnemen.

45. Neem geen kauwgom!

Op het moment dat je kauwgom kauwt, krijgt de maag van het menselijk lichaam een seintje door. Er wordt gekauwd in de mond. Het lichaam denkt dat er gegeten zal gaan worden, er wordt namelijk gekauwd. Doordat je slechts op een kauwgom aan het kauwen bent en niet op eten, zal het lichaam een gevoel van honger afgeven.

Vrouw met roze schoenen aan het wandelen om gewicht te verliezen.

46. Koop een stappenteller om af te vallen!

Download een applicatie op de telefoon of koop een stappenteller om af te vallen. Dit soort handige hulpmiddelen herinneren je eraan, hoeveel stappen je nog per dag moet zetten om gezond bezig te zijn. Je kunt dan ook bijhouden hoeveel je dagelijks beweegt. Hierdoor zal je gemotiveerder zijn om meer te bewegen.

» Wist je dat je geen 10.000 stappen per dag hoeft te zetten?

47. Stap niet te vaak op de weegschaal!

De weegschaal is de grootste vijand van veel mensen, die bezig zijn met afvallen! Op het moment dat je een keer iets zwaarder bent dan de vorige keer, betekent dit niet gelijk dat je bent aangekomen. Dit kan vocht zijn, te maken hebben met het tijdstip waarop je hebt gewogen of de huidige maaginhoud. Stap daarom wekelijks op de weegschaal en niet dagelijks.

48. Beloon jezelf!

Zorg ervoor dat je gemotiveerd blijft om je doel te behalen! Heb je een doel gehaald? Dan is het tijd voor een beloning! Beloon jezelf niet met kilo’s suikergoed, maar kies eerder voor een leuke activiteit of uitstapje. Op deze manier blijft het leuk voor jezelf.

49. Kijk naar de verpakking van eten in de supermarkt!

Veel supermarkt producten hebben allerlei veelbelovende uitspraken en zinnen op de verpakking staan, bijvoorbeeld: ‘Nu met nog minder suiker!’ Vergelijk hetzelfde product eens met een alternatief in de supermarkt. Het product met ‘nog minder suiker’, kan alsnog meer suiker bevatten dan een alternatief. Vergelijk daarom de verpakking van eten in de supermarkt om af te vallen en gewicht te verliezen.

50. Houd de progressie bij!

Fanatieke sporters houden vaak bij wat ze eten! Uiteraard hoef je dit niet te doen, maar het geeft wel een globaal inzicht wat je iedere dag eet. Ook weet je wat je binnenkrijgt aan eiwitten, koolhydraten en vetten. Bovendien werkt het bijhouden van voedingspatronen en progressie echt om af te vallen! Als je visualiseert wat je hebt gegeten en je ziet de bijbehorende caloriebehoefte, zul je volgende keer wellicht voor een alternatief kiezen!

Het is belangrijk om te kiezen voor een manier van afvallen die bij jou past! Dit is de enige manier om gemotiveerd te blijven. Je hoeft niet te stoppen met het drinken van alcohol of het eten van sushi of andere lekkernijen. Het is daarentegen wel belangrijk om te weten wat je doet. Het draait allemaal om een gebalanceerde levensstijl. Naast het ‘afvallen’ moet je natuurlijk ook gewoon nog in staat kunnen zijn om te genieten! Ontneem jezelf dit dan ook niet.

progressie meten om af te vallen

9 Replies to “Afvallen tips – 50 Manieren om gewicht te verliezen!”

[…] Wij Nederlanders worden steeds bewuster van onze levensstijl! We letten tegenwoordig niet alleen maar op gezonde voeding, maar kijken ook goed naar onze beweging. Jij ook?Wandelen, zwemmen hardlopen, de sportschool; bewegen is gezond! Vooral zwemmen is gezond! Maar, hoe is de combinatie zwemmen en afvallen? Of werkt zwemmen niet als je gewicht probeert te verliezen? […]

Leave a comment